81. hét

569 napja, 81 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Egyre több szakember ajánlja a maszk viselését zárt helyeken, és mindenhol, ahol nem lehet a távolságot tartani. Sajnos, kevesen hallgatnak rájuk és teljesítik ezt a kérést. Legtöbben csak azokat a szabályok követik, amelyeket megkövetelnek tőlük a törvények erejével is.

A negyedik hullám egyre jobban meglátszik a grafikonokon. Négyszer annyian vannak kórházban, mint szeptember elején.

A heti összesített, újonnan regisztrált beteg adatoknál Magyarországon emelkedés látszik, Budapesten megállt az emelkedés. A héten sokan gyógyultak meg, így az aktív betegek száma csökkent Magyarországon, és Budapesten is csak kis mértékben emelkedett.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére elég rég alatta van. A pozitív tesztek arányában továbbra is növekedés látszik, és sajnos már átléptük a 3,5 százalékot.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Eltelt egy újabb hónap, szeptemberben három és félszer annyi új beteget regisztráltak, mint augusztusban. Jó hír viszont, hogy az új betegek számához viszonyítva nagyon sokan gyógyultak meg, így jelentősen csökkent az aktív betegek száma.

Hosszú idő után újra kevesebb volt az aktív betegek száma a hó utolsó napján, mint a hónapban újonnan regisztrált betegek száma. Az elmúlt 16 hónapban 2020. áprilisában és 2020. szeptemberében fordult elő eddig csak ilyen.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de még elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha a társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

2021. október 1-ig 5.891.228 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.651.539 fő már megkapta a második oltását is. Elég alacsony az első oltással oltottak heti száma, egyre kevesebben kérik az oltatlanok közül az oltást.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!