82. hét

576 napja, 82 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Ablakunk alatt van egy fa, amely ősszel napról-napra színesedik. Lassan már teljesen őszi pompában lesz.

A COVID-19 negyedik hulláma egyre inkább meglátszik a grafikonokon. Egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen. A naponta jelentett elhunytak száma is emelkedik.

Sok szakember ajánlja a maszk viselését zárt helyeken, és mindenhol, ahol nem lehet a távolságot tartani. Sajnos, kevesen hallgatnak rájuk és teljesítik ezt a kérést. Legtöbben csak azokat a szabályok követik, amelyeket megkövetelnek tőlük a törvények erejével is.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten tovább emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A pozitív tesztek arányában továbbra is növekedés látszik már átléptük a 4,7 százalékot. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám a héten két napon is 5 fölött volt, de szerencsére a heti átlag még alatta van. Sajnos, már nem sokáig, ha nem hoznak intézkedéseket.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de még elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha a társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

2021. október 8-ig 5.905.837 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.674.182 fő már megkapta a második oltását is. Nagyon kevesen élnek az oltás lehetőségével a még oltatlanok közül.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!