111. hét

779 napja, 111 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Ma anyák napja van. Az elmaradhatatlan orgonámról képeket az egyik lányomtól kaptam.

A COVID-19 ötödik hulláma tetőzött Magyarországon, jelenleg csökken az aktív betegek száma.

Nyolc hete vezették be az enyhítéseket. A hetente újonnan regisztrált betegek száma nagyon lassan csökken.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a héten 23 százalék közelében van a pozitív minták aránya, de ez az arányszám hétről-hétre emelkedik.

26 hónapja éljük fura és szokatlan életünket, sok új szabállyal.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. A kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet időpont-foglalással menni. Péntekenként a kórházi oltópontokon akció napot tartanak, 7 és 19 óra között időpont-foglalás nélkül is lehet az oltást kérni. Az oltópontok listája és a nyitvatartásuk ideje a hivatalos oldalon megtalálható.

Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15-én megkezdődött az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség és szükség is van a harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap.

A negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal.

2022. április 29-ig 6.406.501 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 6.192.643 fő már megkapta a második oltását is. 3.863.124 fő a harmadik oltását és 287.080 fő már a negyedik oltását is felvette.

A héten így alakult az oltást felvevők száma:

 • Első oltást 1028 fő kapott
 • Második oltást 1.298 fő kapott
 • Harmadik oltást 4.637 fő kapott
 • Negyedik oltást 5.930 fő kapott

2021. július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

Készítettem egy grafikont az oltást felvevők havi számáról.

2022 áprilisban így alakult az oltást felvevők száma:

 • Első oltást 4.142 fő kapott
 • Második oltást 5.704 fő kapott
 • Harmadik oltást 19.698 fő kapott
 • Negyedik oltást 28.657 fő kapott

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

 • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
 • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
 • Maszk, távolság, kézmosás!
 • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!