17. hét

119 napja, 17 hete zártak be az iskolák. Június 16-án, 24 napja elkezdődött a nyári szünet, ami idén kicsit más, mint a megszokott. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség.

Egyik nyári projektünk a virágnevelés magról. Nagyon úgy néz ki, hogy ez nem fog sikerülni. Mi lelkesen locsoljuk, kap napfényt, de nagyon nem ideálisak a körülmények neki. Lassan minden egyéb feladatunknak is a végére értünk, és további terveimet is megvalósíthatjuk.

A számokat még mindig feljegyzem magamnak, nekem így jobban látható a változás.

Budapesten ma az 5. nap, hogy nem jelentetek be új beteget.

Mezőkövesden, egy oktatási intézményben egy értekezlet után 21-en fertőződtek meg. A tesztek nem egy nap lettek kész, ezért a betegek nem egy napon lettek regisztrálva.
Sátoraljaújhelyen nemzetközi 250 fős táborban 2 fertőzöttet találtak, az egyik személy nem magyar állampolgár volt. A táborból legalább 27 főt figyelnek meg otthonában, remélem jól alakul nekik ez a kaland.

Heti és napi változások egyre biztatóbbak, de a fenti két eset a héten óvatosságra inti az embert.

A környező országok heti adatát már 9 hete követem. Ukrajnában ezen a héten kicsit csökkent az új betegek száma. Még így is jóval több a heti új betegek száma, mint ahány beteg volt nálunk regisztrálva összesen. Valamennyi szomszédunknál emelkedés tapasztalható.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Sajnos a tapasztalatom viszont az, hogy egyre kevesebben hordják a maszkokat, még ahol kötelező volna, ott sem. A mai adatokat közlő hivatalos tájékoztató szövegéből is eltűnt a maszk viselésére vonatkozó rész. 🙁

Viselj maszkot
Viselj maszkot!