80. hét

562 napja, 80 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Egyre több szakember ajánlja a maszk viselését zárt helyeken, és mindenhol, ahol nem lehet a távolságot tartani. Sajnos, kevesek hallgatnak rájuk és teljesítik ezt a kérést. Legtöbben csak azokat a szabályok követik, amelyeket megkövetelnek tőlük a törvény erejével.

A negyedik hullám egyre jobban meglátszik a grafikonokon.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten tovább emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére elég rég alatta van. A pozitív tesztek arányában továbbra is növekedés látszik, és sajnos már átléptük a 3 százalékot.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de még elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

2021. szeptember 24-ig 5.873.523 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.615.273 fő már megkapta a második oltását is. Az iskolai kampány után sajnos visszaesett az első oltással oltottak heti száma. A héten jelentősen emelkedett a második oltást felvevők száma az előző hetek adataihoz képest. A héten kapta meg az iskolások egy része a második oltásukat.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!