66. hét

464 napja, 66 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
292 napja, kicsit több mint 41 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
56 napja, 8 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.
42 napja, 6 hete a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak újra jelenléti oktatás kezdődött.

Végett ért ez a különleges tanév, amelyet szokatlan és új elemek tarkítottak. Kíváncsi leszek, hogy mit hoz majd a nyár és a következő tanév.

Akváriumom köszöni, jól van. Lassan ráférne egy alapos metszés, napokban a Bacopa Caroliniana, amely már jócskán túl nőt a vízszinten két virággal lepett meg. Jó, hogy nem voltam lelkes és gyors az olló használatával, mert akkor nem csodálhattam volna meg ezt az apró, de nagyon szép virágocskát.

Virágzó Bacopa Caroliniana az akváriumban.

Hétről-hétre tovább csökken az aktív betegek száma, lassan közelítünk a szeptemberi iskolakezdéskor mért betegszámhoz.

A heti grafikonokat csak a szeptemberi iskolakezdéstől készítettem el. A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám 2020. szeptember 10. óta folyamatosan felette volt, de öt hete végre alatta van.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma újra a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Jelenleg országosan Pfizer, Sinopharm, Szputnyik és egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltásra foglalható időpont.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező.

A már hazánkban is engedélyezték a 12-15 éves gyermekek részére az oltást, így a szülők által már ők is regisztrálhatóak a védőoltásra.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!