67. hét

471 napja, 67 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Az ablakpárkányon nevelkedő növényeim szépen fejlődnek, jól viselik a panel melegét. Egy hónapja mutattam róluk utoljára képet, azóta sokat fejlődtek, egyre több levelük van.

Múlt héten befejeződött a 2020/2021-es tanév, ezért a grafikonok kezdő dátuma 2021. január 1. lett. Továbbra is csökken az aktív betegek száma, a csökkenés lassult, de egyenlőre nem állt meg. 200 fő alá csökkent a kórházban kezelt betegek száma, és lélegeztetőgépes kezelésre is egyre kevesebben szorulnak.

A heti összesíttet adatoknál is látszik, hogy egyre kevesebb beteget regisztrálnak. A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva. Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám hat hete végre alatta van.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma újra a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat. Újra a sok éves átlag környékén van a heti elhunytak száma.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette. A jelenlegi információk szerint AstraZeneca oltás már nem érkezik hazánkba.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Jelenleg országosan a Pfizer és a Sinopharm oltások állnak leginkább rendelkezésre, de korlátozott mennyiségben még elérhető a Szputnyik V, a Janssen és a Moderna oltás is.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező.

A már hazánkban is engedélyezték a 12-15 éves gyermekek részére az oltást, így a szülők által már ők is regisztrálhatóak a védőoltásra.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!