65. hét

457 napja, 65 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
285 napja, kicsit több mint 40 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
49 napja, 7 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.
35 napja, 5 hete a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak újra jelenléti oktatás kezdődött.


Héten bejelentették, hogy hétvégén nincs adatközlés, a pénteki és a szombati adatokat hétfőn a vasárnapiakkal együtt közlik majd. Hogy milyen formában, arról még nincs információm, ezért ma nem készítettem el az összes grafikont.

Ha avokádót eszem, akkor a magját általában próbáltam meggyökereztetni, de eddig csúfos kudarcot vallottam. Nemrég láttam egy videót, amelyben leszedték a védőburkot a magról, nedves papírba csomagolták, így tették zacskóba, majd hetekig nem nyúltak hozzá. Nem adtam sok esélyt neki, hisz így eléggé megbolygatom a magot, de azért kipróbáltam, hiszen a sok kudarc után veszteni valóm nem volt.

5-6 hét után ekkora hajtásom van már, még visszacsomagoltam, de hamarosan kiszedem, és úgy nevelem tovább.

Hétről-hétre tovább csökken az aktív betegek száma, de még messze vagyunk a szeptemberi iskolakezdéskor mért betegszámtól.

A heti grafikonokat csak a szeptemberi iskolakezdéstől készítettem el. Az utolsó heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert ma még csak 5 napnyi adat áll rendelkezésemre. Ezek alapján messzemenő következtetést még nem lehet levonni.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám 2020. szeptember 10. óta folyamatosan felette volt, de az utolsó négy héten végre alatta van.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már az oltási sorrendet megkerülve is lehet oltást kapni. Jelenleg országosan Pfizer, Sinopharm , Szputnyik és egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltásra is foglalható időpont.

A vakcinából lassan annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező.

A héten hazánkban is engedélyezték a 12-15 éves gyermekek részére az oltást, így a szülők által már ők is regisztrálhatóak a védőoltásra.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!