64. hét

450 napja, 64 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
278 napja, kicsit több mint 39 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
42 napja, 6 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.
28 napja, 4 hete a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak újra jelenléti oktatás kezdődött.

Hétről-hétre tovább csökken az aktív betegek, a kórházakban és a lélegeztető gépeken lévők száma. Kicsit enyhült a nyomás az egészségügyön, szerencsére.

Hazánkban a COVID-19 miatt elhunytak száma Magyarországon 130, Budapesten 15 alá csökkent a héten. Szeretném, ha ez a szám a továbbiakban is hétről-hétre csökkenne. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma lassan nem kirívóan magas a sok évi átlaghoz képest. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám 2020. szeptember 10. óta folyamatosan felette volt, de az utolsó három héten végre alatta van.

Eltelt egy újabb hónap, májusban jelentősen kevesebb új beteget regisztráltak és az elhunytak száma is csökkent.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Eddig 5.260.418 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 3.989.525 fő kapta meg a második oltását is.

Az enyhítések tovább folynak. Az utóbbi hetekben már az oltási sorrendet megkerülve is lehetett oltást kapni. Jelenleg Pfizer, Sinopharm, Szputnyik és egyes oltópontokon Moderna oltás is foglalható. Az EU-n keresztül rendszeresen érkeznek a szállítmányok.

A vakcinából lassan lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még mindig nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!