61. hét

429 napja, 61 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
257 napja, kicsit több mint 36 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
21 napja, 3 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.
7 napja, 1 hete a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak újra jelenléti oktatás kezdődött.

A Magyarországon COVID-19 következtében a mai napig 29 175 fő hunyt el. Hazánknak csak 34 olyan települése van, amelynek lakóssága a 2020. január 1-én meghaladta ezt a számot. A településadatok forrása: https://www.ksh.hu/stadat_files/fol/hu/fol0014.html

Az aktív betegek, a kórházakban és a lélegeztető gépeken lévők száma folyamatosan csökken. Kicsit enyhült a nyomás az egészségügyön.

Hazánkban a COVID-19 miatt elhunytak száma 600 alá csökkent a héten. Szeretném, ha ez a szám a továbbiakban is hétről-hétre csökkenne. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma jelentősen meghaladja a sok éves átlagot. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változik.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján vittem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám 2020. szeptember 10. óta folyamatosan felette van, de lassan kezd javulni.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Eddig 4.600.012 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 2.701.789 fő kapta meg a második oltását is.

Az enyhítések tovább folynak a beadott első oltások számához igazodva. Az utóbbi hetekben már az oltási sorrendet megkerülve is lehetett oltást kapni, elsősorban a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltás érhető el így, de újabb adag Pfizer oltás is elérhető volt a héten. Elkezdték a regisztrált 16-18 éves korosztályt oltani a Pfizer vakcinával. Az EU-n keresztül rendszeresen érkeznek a szállítmányok.

A vakcinából lassan lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még mindig nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!