60. hét

422 napja, 60 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
250 napja, kicsit több mint 35 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
180 napja, 25 hete és 5 napja, 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
63 napja, 9 hete, 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

21 napja, 3 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.

Hétfőn, 180 nap után a középiskolások és 63 nap után az általános iskolák felső tagozatosai újra jelenléti oktatásra térnek át. Míg más országokban bontásban térnek vissza az osztályok a jelenléti oktatáshoz, addig nálunk teljes osztályok lesznek az apró tantermekbe zsúfolva a tanévből még hátra lévő 5 hétre.

Az aktív betegek, a kórházakban és a lélegeztető gépeken lévők száma folyamatosan csökken. Kicsit enyhül a nyomás az egészségügyön. Ma újra 100 alatt volt az egy nap alatt elhunytak száma, előzőleg március 1-én volt hasonló a helyzet.

Hazánkban a COVID-19 miatt elhunytak száma 1000 alá csökkent a héten. Szeretném, ha ez a szám a továbbiakban is hétről-hétre csökkenne. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma jelentősen meghaladja a sok éves átlagot. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így várható, hogy a grafikon még meredekebb lesz.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Eddig 4.288.641 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 2.488.118 fő kapta meg a második oltását is.

Az enyhítések tovább folynak a beadott első oltások számához igazodva. A héten már az oltási sorrendet megkerülve is lehetett oltást kapni, elsősorban a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltás érhető el így. A ma délutáni hírek szerint, van akiknek Pfizer oltásra is lehetett online regisztrálni. Jövő héten a regisztrált 16-18 éves korosztályt kezdik el oltani a Pfizer vakcinával. Az EU-n keresztül rendszeresen érkeznek a szállítmányok.

A vakcinából lassan lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még mindig nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!