62. hét

436 napja, 62 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
264 napja, kicsit több mint 37 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
28 napja, 4 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.
14 napja, 2 hete a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak újra jelenléti oktatás kezdődött.

Régi szokásom, hogy a déli gyümölcsök magvait földbe dugom, és néhány hétig, hónapig nevelgetem. Egy idő után kevés nekik a tápanyag, és sokszor túl sok mag kerül egy cserépbe, így nem lesz belőlük szép, nagy növény. Idén figyeltem, hogy egy cserépbe csak egy mag kerüljön, de azért nem szerettem volna ha túl magányos lenne, így karácsonyi kaktuszról letört levelet mellé ültettem. Jó barátságban vannak egyelőre. Kertészkedési lázamnak köszönhetően, az ablak párkányunk tele lett cseréppel és növénnyel. A fűtési szezonban mit fogok velük csinálni, még fogalmam sincs.

Mandarin csemete és karácsonyi kaktusz

Hétről-hétre tovább csökken az aktív betegek, a kórházakban és a lélegeztető gépeken lévők száma. Kicsit enyhült a nyomás az egészségügyön, szerencsére.

Hazánkban a COVID-19 miatt elhunytak száma 400 alá csökkent a héten. Szeretném, ha ez a szám a továbbiakban is hétről-hétre csökkenne. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma lassan nem kirívóan magas a sok évi átlaghoz képest. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján vittem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám 2020. szeptember 10. óta folyamatosan felette volt, de a héten végre alatta van.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Eddig 5.005.682 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 3.000.989 fő kapta meg a második oltását is.

Az enyhítések tovább folynak a beadott első oltások számához igazodva. Az utóbbi hetekben már az oltási sorrendet megkerülve is lehetett oltást kapni, elsősorban a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltás érhető el így, de lassan minden héten elérhető a Pfizer oltás is. Elkezdték a regisztrált 16-18 éves korosztályt oltani a Pfizer vakcinával. Az EU-n keresztül rendszeresen érkeznek a szállítmányok.

A vakcinából lassan lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még mindig nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!