54. hét

380 napja, 54 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
208 napja, kicsit több mint 29 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
138 napja, 19 hete és 5 napja 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
21 napja, 3 hete 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

Második online szülinapomat tartottuk a hétvégén. Társasjátékot játszottunk az online térben. Jó, mert profi játékmesterünk van (boardgamearena.com), mindig mindenre figyelmeztet, segít a pontok számolásában, és figyel minden szabályra. Sokkal egyszerűbb így egy új társasjátékot kipróbálni.

Az esetszámok továbbra is emelkednek. Egyre több ismerősöm, rokonom tesztje lett pozitív az elmúlt hetekben. Szerencsére, a legtöbbjük néhány kemény nap után a gyógyulás útjára lépet. Sajnos, van olyan ismerősöm, akivel már többé nem beszélgethetek.

Heti bontásban nézve az adatokat felszálló ágban van a betegség. Újra elővettem a KSH által közölt, heti halálozási adatokat, és grafikonon mellé tettem a COVID-19-es halálozási adatokat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm mellett két újabb vakcina (CanSino és CoviShield) beszerzése ügyében is intézkedéseket tett.

Eddig 1 903 498 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 685 971 fő már a második oltását is megkapta. A várandósok önkéntes oltását elkezdték a hétvégén. Április 19-én tervezik kinyitni az iskolákat, ezért a pedagógusok is lehetőséget kapnak beoltatni magukat az elkövetkező két hétben. Az első oltás beadásával még nem alakul ki azonnal a védettség, a nyilvánosan hozzáférhető vakcina-tájékoztatókban szereplő információk alapján érthetetlen, hogy miért terveznek ilyen hamar nyitni. Nem beszélve arról, hogy az iskolákban nem csak tanárok vannak, hanem diákok is, és jelenleg számukra nem létezik még oltás, de a vírus ugyan úgy veszélyes rájuk is, és hazavihetik azt a családjuknak is. Egyre több hír van arról, hogy gyerekek maradnak árván vagy félárván a COVID-19 miatt. Nagyon remélem, hogy gyerekeink védelme érdekében ez az elkapkodott nyitás nem fog bekövetkezni.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!