55. hét

387 napja, 55 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
215 napja, kicsit több mint 30 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
145 napja, 20 hete és 5 napja 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
28 napja, 4 hete 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

Az aktív betegek száma, még mindig emelkedik. Ehét kedden (2021.03.30) voltak eddig a legtöbben kórházban (12553 beteg) és lélegeztetőgépen (1529 beteg) a COVID-19 vírus terjedése óta hazánkban. Ezután kezdett csökkenni a kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma, szeretném hinni hogy ez tartós lesz. Szomorú, hogy egyre több olyan gyerekről érkezik hír, aki árván vagy félárván marad a vírus miatt.

Heti bontásban nézve az adatokat talán kedvező fordulatot vesz a betegek számának alakulása. Újra elővettem a KSH által közölt heti halálozási adatokat, és grafikonon mellé tettem a COVID-19-es halálozási adatokat.

Eltelt egy újabb hónap, és még mindig nem állunk túl jól. Nehéz március van mögöttünk, és reménykedünk egy jobb áprilisban.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm mellett két újabb vakcina (CanSino és CoviShield) beszerzése ügyében is intézkedéseket tett.

Eddig 2.312.501 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 905.117 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!