53. hét

373 napja, 53 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
201 napja, kicsit több mint 28 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
131 napja, 18 hete és 5 napja 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
14 napja, 2 hete 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

A héten fórumokon olvasva láttam, hogy a környező országokban milyen intézkedéseket hoznak, mennyire tekintik felelősségteljes állampolgárnak a lakosaikat az egyes országok. Ausztriában például ingyenesen biztosítanak otthoni gyorsteszteket, így gyorsan meg lehet találni a fertőzötteket, és idejében meg lehet szakítani a fertőzési láncot. Nálunk még mindig háziorvos kell a teszt elrendeléséhez, de legalább már nem kell napokat várni rá, sok esetben 24 órán belül megtörténik a tesztelés.

Most sokkal nagyobb az egyéni felelősség szerepe. Homokba dugjuk-e a fejünket, vagy figyeljük a nemzetközi híreket, és adott esetben, ha kormány késlekedik is, meghozzuk a döntést, és sokkal szigorúbb feltételek mentén élünk a mások és saját magunk védelme érdekében.

Meredeken emelkednek az esetszámok, ősszel az adatok hegynek tűntek, a mostani adatok mellett lassan apró dombok lesznek csak. 🙁

Heti adatokat nézve is romló tendenciát láthatunk. Valószínűleg nagyon nehéz hetek elé nézünk.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány engedélyeztette az orosz Szputnyik V és a Sinopharm kínai vakcinát. Eddig 1 563 242 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 474 891 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!