Akvárium 10.

A garnélákkal csúfos kudarcot vallottam. Nagyon szeretnék garnélákat, mert nagyon aranyosak. Jó volt elbambulni, és figyelni ahogy mászkáltak, de a tartásuk több tudást kíván tőlem.

Első éjjel eltűnt 2 garnéla, majd néhány napig láttam a maradék négyet, aztán minden reggel 1-1 tetem volt. Egy hét alatt elpusztult mind a 6 garnélám. A víz minősége a tesztek alapján megfelelő volt nekik. Fogalmam sincs, hogy mi lehetett a gond, ötletem sincs min kellene változtatnom. Az egy hét alatt is rengeteg kép és videó készült róluk.

A garnélák elpusztulása után 2 nappal a szűrön felfedeztem néhány fehér fonalférget. Új akvárium, steril növények, sok sok küzdés után ott vagyok ahonnét indultam. Honnét jöttek a férgek? Nem hiszem, hogy a steril növénnyel érkeztek volna. Egyetlen ötletem, hogy a garnélák vízével hoztam és telepítettem be újra őket. Hiába csak növények vannak az akváriumban, a talaj miatt nem akarok vegyszerhez nyúlni. Átköltöztettem néhány növendék guppyt, hogy tegyenek rendet a betolakodók között. Közben ivarérettek lettek, így születtek kis guppyk is. A nagyok visszakerültek a nagy akváriumomba, most csak a picik lakják.

A növények szépen fejlődnek, az úszó növények (Limnobium Leavigatum) gyökérzetét nem győzöm nyírni. Habár az utóbbi héten elkezdett kevesebb hajtást hozni, és néhány levél sárgulni, de hihetetlen dús gyökérzete van. A Bacopa Caroliniana szépen nő, és egyre dúsabb a háttérben. Reggelenként bordó a levele, de estére visszazöldül. Jó volna tudni, hogy ez mitől van. A Tropica Echinodorus Ozelot is szépen fejlődik, hozza az új leveleket. A köre kötözött Taxiphyllum Barbieri is jól érzi magát, már elég szép kis bokor lett belőle. Az Anubias Barteri Nana nagyon jól érzi magát a fára kötözve, folyamatosan hozza az új leveleit, már kész kis fa kinézete van tőle a fadarabomnak.

Tetszik az akváriumom, végre legalább a növények szépek benne. Az akvárium mérete viszont halakhoz kicsi, maximum neveldének jó. A garnéláktól félek, nem akarok hetente vásárolni járni és sorra gyilkolni őket. Talán tavasszal újra próbálkozok velük, addig pedig megpróbálom kideríteni mit rontottam el.

Napokban kaptam egy kis kamerát, ami egyenletes időközönként is tud automatikusan képet készíteni, így jöttem rá, hogy egy igazi csigafarm él az akváriumomban.

Az újabb kudarc után a halas akváriumban is rendezkedtem kicsit, bekerült a Redmoor fadarabom. Ez a fa nem az igazi, egy kicsit magasabbat szerettem volna az akváriumba. Közelben nincs olyan bolt ahol igazán válogathatnék, így kompromisszumot kötöttem magammal, mert a halaknak meg szükségük van rá. A nagyobb Anubias Barteriám nincs túl jó állapotban, a vashiányt (amit aktívszenes szűrővel okoztam) nagyon megsínylette. A fára kötözve sem lett sokkal jobb az összkép, de míg nem lesz lehetőségem plusz fát szerezni, addig megteszi. A háttérbe tettem át néhány szál Bacopa Carolinianat, és az úszó Limnobium Leavigatumból is ebbe az akváriumba kerül a felesleg. Itt messze nem nő semmi olyan ütemben, mint a garnélásban, de érdekes módon a levelei sokkal nagyobbak.

Az Anubias Barteri lassan elkezdett magához térni, és végre új, egészséges leveleket hoz. Még vannak növény ötleteim, mivel érhetem el, hogy kevésbé kihalt legyen az akváriumom. A guppyk szépen nőnek.

A négy Törpe Szívóharcsám jó egészségnek örvend, és jól is érzik magukat, aminek nagyon örülök. Ők a méretüket tekintve sokkal inkább valók az akváriumomba. Az algaevő harcsáim (Ancistrus Temminckii) az utolsó években erősen kinőtték már azt.

November közepén volt egy éve, hogy küzdők a nem kívánt lakokkal, és egyre inkább úgy érzem én nem győzhetek, bármit is csinálok. Kordában tarthatom a helyzetet, elérhetem azt, hogy egy nagyon alacsony szinten legyenek a nem kívánt élőlények, de már sosem lesz mentes tőle az akváriumom. Ennek az akváriumomnak még hosszú utat kell megtennie, hogy kinézzen valahogy, de most már úgy érzem, hogy jó úton haladok. Most már csak türelmet kell gyakorolnom, ne akarjak mindent azonnal, legyen türelmem kivárni a változást.

Esti vacsora csata, a napokban kapott kamerával nem csak fényképet, de videót is tudok készíteni. Jó nézni ahogy cikáznak.

Folyt. köv.