Akvárium 9.

170 nap (5 hónap és 19 nap) után ma megérkeztek a garnéláim, így lett teljes a szülinapi álom-ajándékom.

Az elmúlt három hétben a steril növények is befutottak, és eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeimet. Limnobium Leavigatum, Bacopa Caroliniana és Taxiphyllum Barbieri került be az akváriumba.

A Limnobium Leavigatum nagyon jól érzi magát, látványos volt a gyökereinek a gyors fejlődése. Már került belőle a másik akváriumomba is.

A halas akvárium sok problémája miatt lett egy komplett, JBL-es vízteszt-készletem, a garnélák érkezése előtt végigellenőriztem az vizet, nehogy nagy gubanc legyen. Nagyon meglepett, hogy a csapvizemhez képest mennyivel lágyabb lett a víz ebben az akváriumban, ez az Amazonia II talajnak köszönhető. Érdekes megtapasztalni, hogy mennyit számít egy jól megválasztott talaj egy sima csapvízzel működtetett akváriumnál is. A víz lágysága ad kis magyarázatot arra, hogy miért olyan szépek a növények ebben az akváriumban.

A garnélák érkezéséig, hogy legyen kis élet az akváriumban, 1 db postakürt csigám lakott benne, de egy idő után lett rengeteg kicsinye is. Ma a nagy csiga átköltözött a csigás akváriumba, és ha nőnek majd a kicsinyei, akkor ők is költöznek.

A halas akváriumom is lassan alakul, jó ötlet volt a csigák mérhetetlen algaéhségét felhasználni. Most már csak a csigák számának visszaszorítása van hátra, hogy a Törpe Szívóharcsáknak is legyen mit enni. Láttam szuper videót a Sera csigacsapdájáról, gondoltam egy-két nap alatt összegyűjtöm ezzel a csigákat. Egyet felejtetem el, hogy az én akváriumomban Guppyk is laknak, és ők simán beúsznak ott is, ahol csak a csigáknak kellene. Ezt látva 7 perc után feladtam, hogy ezzel csökkentsem a csiga-létszámot. Férjem csinált egy nyitott csapdát. Innét ki tudnak menni a csigák, de ha elég gyakran kiszedem, akkor azért lehet gyéríteni a csigák számát. Néhány nap alatt a nagyokat sikerült is kiköltöztetnem, és a kicsik is egyre kevesebben vannak.

Ez az akvárium még nagyon messze van az elképzeléseimtől, de ma szereztem ide is egy Redmoore fadarabot, amelyre felkötözöm az Anubias töveimet. A garnélás akvárium gondozása közben feleslegessé váló növényeim is ide kerülnek majd, ahogy az elszaporodott Limnobium Leavigatumból már néhány itt úszkál a víz felszínén. Bízom benne, hogy novemberre már egy növényekben gazdag látvány fogad majd, ha elmegyek a halas akvárium mellett.

Sajnos, időközben az öreg, vásárolt Guppyk az örök vadászmezőkre távoztak. A kicsinyeik, akik az utolsó számláláskor 21-en voltak, köszönik szépen, jól vannak, és mind egészségesnek tűnnek. Igaz nem mind szép színesek, de nekem így is nagyon tetszenek. A Törpe Szívóharcsáim viszont mind a négyen jó egészségnek örvendenek, ők 170 napja laknak nálunk. Már csak arra kell vigyáznom maradjon nekik kis alga is, amit ehetnek.