Akvárium 8.

147 nap (4 hónap és 26 nap) után végre eljutottam oda, hogy elkezdhettem a szülinapomra kapott nano-akváriumom életre keltését.

Nagyon sokat küzdöttem a karantén akváriumban különféle, hívatlan élőlényekkel. A vásárolt növények egy része nem élte túl a közel 5 hónapnyi küzdelmet. Az Anubias Nana elég jól érezte magát, sorra hozta az új leveleket, hajtásokat, a végére még egy virágot is hozott. Echinodorus Ozelot is nagyjából túlélte a hosszúra nyúlt, nem ideális körülmények között töltött hónapokat. A nagy leveleit eldobta, de hozott friss leveleket is.

A megmaradt két fajtával kezdtem el kialakítani a már nagyon várt garnélás akváriumomat. Az Anubias Nana-t egy Redmoor fadarabra kötöztem, nekem tetszik ez az alkotásom. Szerencsére az egy cserépnyi növényből mostanra három különálló növény fejlődött ki. Az Echinodorus Ozelot-ból is három kis növényke lett az elmúlt hónapok alatt. Nekem még kissé kopár az akvárium, sokkal több növénnyel terveztem indítani. Nagyon hiányzik a két tönkrement növény. Most próbálok steril verzióban beszerezni egy-két növényt, hogy kicsit több élet legyen az akváriumban. Remélem, a steril növények olyanok lesznek, amilyenre számítok, és nem okoznak további problémákat hosszú hetekre, hónapokra.

A szűrő teljesítményével kicsit túlbiztosítottam magam, és nem sikerül kellően leszabályoznom a teljesítményét. Egy nap után jól megfigyelhető volt a víz áramlásának a munkája. Szerencsére, a férjem elég ügyes, úgy néz ki sikerült egy mini-hullámtörőt terveznie és elkészítenie. Holnap reggelre kiderül, hogy lesz-e új völgyem. Néhány órás megfigyelés után úgy látom, hogy beválik a kis hullámtörőnk.

Az áramlás talajformáló hatása.
Az áramlás talajformáló hatása. Csodás kis völgy és domb alakult ki. Garnélák szerintem nem élveznék.

A két fő akvárium mellett van kettő ideiglenes nevelő is. Az 5 literesben nevelgetem a csigáimat, amelyek a novemberi növényvásárlásommal érkeztek. Sajnos, a halas akváriumban az algahelyzet a májusi nagy nyírás után sem javult. Így egyik tő nagylevelű Anubias-t átraktam a csigákhoz, hogy megnézzem, mit kezdenek vele. Látványosan kezdték elpusztítani az algát, és napról-napra nőttek tőle.

A csigák olyan jól dolgoztak, hogy néhányat beköltöztettem a halas akváriumba, hogy segítsenek az algahelyzet rendezésében. 6 csigát tettem át június végén. Hamar elkezdtek mindenfelé petét lerakni, de most kivételesen örültem ennek. Csigám egyre több van, de az alga mennyisége szemmel láthatóan csökken napról-napra. Sajnos, ez az akvárium még így is szánalmas képet fest. Én azért látom a biztató jeleket, a növények végre hoznak új leveleket, amik szép zöldek. Még sok idő kell, mire annyi növény lesz benne, amennyit én szeretnék. Rajta vagyok az ügyön.

Bízom benne, hogy az új akváriumban lesz annyi vágnivaló, hogy azzal szépíthetem meg majd a nagyobb akváriumot is.

Sok mindent tanultam tavaly november óta. Rá kellett jönnöm, nem minden olyan egyszerű mint régen volt. A hívatlan élőlényeim kapcsán rengeteg fórumra jutottam el, rengeteg tanácsot olvastam, és rengeteg eltérő hozzáállást tapasztaltam meg. Nagyon sokakat nem zavar a sok betolakodó, és nem tesznek ellenük semmit, hisz ők is az élővilág részei. Így azért kezdem érteni, hogy miért árulnak hivatalosan steril növényeket, és miért rizikós bárkitől bármit elfogadni.

Megtapasztaltam, hogy szuper dolog az aktív szenes szűrés, tényleg kristálytiszta lesz a víz tőle, de nálam a növényeknek fontos tápanyagok is eltűntek a vízből. Folyamatosan növénytápot használni nem túl egyszerű dolog, hogy mindenből megfelelő mennyiség legyen a vízben, se túl kevés, se túl sok.

A legtöbb csatornán (és nem csak az akvarisztika területén) simán kap az ember két teljesen ellenkező tanácsot. Ember legyen a talpán, aki eligazodik, hogy kinek hihet, kinek a tanácsát követheti. Szerencsés az, aki talál egy mentort, aki segíti őt figyelmével, tapasztalataival, tanácsaival. Szerencsére, nekem ez összejött, és hálás vagyok neki, hogy segíti a próbálkozásaimat. Így talán könnyebben lesz szép, nekem tetsző akváriumom.

Hosszú út, sok tanulás vár még rám.