38. hét

266 napja, 38 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
95 napja, kicsit több mint 13 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
24 napja, november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.

Novemberben még 4 rajz készült.

kagyló, sütőtök, valami világos kék, magyal bogyóval.

Az aktív betegek száma egyre több Magyarországon, kevesebben gyógyulnak meg, mint ahány új beteget regisztrálnak. A napi elhunytak száma meredeken emelkedik. Nagyon sok családnak lesz szomorú karácsonya.

A KSH oldalán (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004e.html) néhány hét lemaradással megtalálhatóak országosan a halálozások számai, nemek és korcsoportok szerint, heti bontásban. A fenti forrásban megtalálható számok mellé, grafikonra tettem a vírushelyzettel összefüggésben közölt adatokat. Sajnos, már jelentősen nyomot hagy a vírus és az általa kialakult helyzet (túlterhelt, teljesítő képességeiken túl lévő kórházak) a halálozási adatokban is. Amikor a KSH adataiból elveszem az adott heti COVID-os halál eseteket, akkor is kiugróan magas marad az elhunytak száma az adott héten az előző évekhez képest. Magyarországon a legtöbb megyében 4 nap alatt több új beteget regisztráltak, mint szeptemberben egész hónapban.

Pozitív tesztek aránya érdekesen alakult a héten. December 2-án a célzott csoportos tesztelés alatt elvégzett 181506 teszt számát is hozzáadták az elvégzett tesztek számához. Nesze nekünk átláthatóság.

Ha már megemlítettem a célzott tesztelést, a közölt adatokból is készítettem egy grafikont, hogy kicsit átláthatóbb legyen. A szöveges adatközlés 2020. december 1-én, 17:31-kor került fel a kormányzati oldalra.

181506 tesztet végeztek el ebből, 4436 teszt lett pozitív.

November 11-től a közép és felsőoktatási intézmények áttértek digitális munkarendre. A még nyitva lévő intézményekben folyamatosan nő az érintettség.

Környező országok szintén küzdenek, egyre több helyen vezetnek be a tavaszihoz hasonló korlátozásokat. Magyarország sajnos halogatja azokat a szükséges intézkedéseket, amelyeket a környező országokban már megléptek.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!