21. hét

147 napja, 21 hete zártak be az iskolák. Június 16-án, 52 napja elkezdődött a nyári szünet. Pár hét és újra iskola, túl gyorsan telnek a napok. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség.

A tündérlak alakulgat, de a jövő hétre is ad még elfoglaltságot nekünk. Héten apa tevékenykedett többet, elkészültek a padlók és a létra. Még hátra van az étkező, elképzelés már megvan, de a kivitelezés még várat magára.

A számokból még mindig készítem a grafikonokat, hogy jobban átlássam a változásokat.

Az újonnan regisztrált betegek száma elég változó, de enyhe növekedés látszik.

Időnként hallani híreket különféle rendezvényekről (esküvőkről, szülinapi partiról), ahol egy beteg akár 36 embert is megfertőzhetett. Feltehetően a hivatalos adatközlésben nem egy napra regisztrálják be ezeket az eseteket, ezért nem lehet egyértelműen összekötni a híreket a napi adatközlésekkel.

Változások az előző naphoz, héthez képest és az összesített adatok az utolsó hónapról.

Környező országok közül Romániában és Ukrajnában meredeken emelkedik az új betegek száma, a többi országban nem ennyire súlyos a helyzet.

A vírus velünk van, és nagyon jól látszik, hogy muszáj ragaszkodnunk néhány szabályhoz, és betartanunk azt, még ha ebben a melegben kicsit kényelmetlen is.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Sajnos a napi kormányzati tájékoztató szövegből kikerült a maszk viselésére vonatkozó rész. Már volt időszak, amikor eltűnt majd visszakerült ez. Talán csak a véletlen műve.

Más érdekességet is találtam a hivatalos oldalon. Én nagyon sokáig azt hittem, hogy az adatokat a térképre és a tájékoztatási oldalra egy szoftver generálja. Egy hónapja elkezdtem letölteni a térképeket is, hogy akár országos grafikonokat is tudjak készíteni. Meglepve tapasztaltam, hogy a fájlok nevei és típusai változóak, egyáltalán nem egységesek. Erre csak ember képes (minden adminisztrátor ott hagyja „ujjlenyomatát”), egy gép, egy szoftver ilyet nem csinálna.