Akvárium 5.

Még mindig nem dölhetek hátra, futok az események után. Ez a vírushelyzet és a karantén sem segít, sokkal lassabban jutok dolgokhoz, mert nem rohanhatok csak úgy el egy boltba vásárolni.

Az akváriumszűrőből túl jót sikerült találnunk, és nem voltam tisztában azzal, hogy mivel jár ha aktív szenes szűrés is van. Volt a szűrőben egy szenes szivacs, ami szuper dolog, de minden tápanyagot is kiszed a vízből. Sajnos, idő volt mire erre rájöttem. Folyamatosan tanulom az új dolgokat, rengeteg hibát követek el, és egyelőre még előbb van a gond és csak utána a megoldás.

2020. április
2020. április

A növényeim levelei kezdtek algásodni, kifehéredni és elhalni. Ezt én a kevés fénynek tudtam be, mert közben a barna alga is elkezdett megjelenni a köveken. Elég csúnya lett az akvárium. Itt már elkezdtem gyanakodni, hogy nem-e a vízben lévő anyagokkal van-e gond, ezért beszereztem egy vízteszt készletet. Tesztelés után kiderült, hogy túl sok a szilikát a vízben, és ez lehet a barna alga egyik oka.

Anibus
Anibus

A növények levelei pedig a vas hiány miatt fehéredtek ki, itt jöttem rá hogy a fekete szenes szűrőt jobb lenne eltávolítani a szűrőből, és egy sima szivaccsal helyettesíteni. Elkezdtem tápozni a növényeket, így a tápoktól és a sok fénytől masszív alga réteg alakul ki mindenen, de végre az új levelek már szép zöldek.

Algás kövek
Algás kövek

Szerencsére a nagyobb kövek kifőzésével ez az alga eltűnik a kövekről. A 4 kis szívóharcsámnak pedig akad bőven eleség.