Akvárium 7.

Akvárium fronton sajnos még mindig küzdők, pedig nagyon szeretnék már csak gyönyörködni benne. Időm mint a tenger, és egyelőre kitartásom is akad. Időnként már kétségbe esek, hogy miért is akarok én plusz növényeket, és miért nem volt elég nekem az, ami volt.

Nagy akváriumomban késégbeejtő volt az algahelyzet, ezért mérgemben az összes algás levelet leszedtem a növényemről. Így most még a szokásosnál is csúnyább képet fest, és egyre messzebb kerülők a soknövényes kinézettől.

Szerencsére a növény elég szívós, és elkezdett új leveleket hozni. Az új levelek elég halványak, ezért csináltam egy teljes víztesztet. Ebből ki is derült, hogy a vas még mindig kevés a vízben. Szilikát kicsit sok, de nálunk a csapvízben is nagyon magas a szilikátszint, de szépen teszi a dolgát a SilicatEx Rapid, ami a szűrőben van.

Ferplast víz paraméterek
Ferplast víz paraméterek

Sajnos, a héten két halacskám meghalt, már nagyon rég nem történt ilyen. Betegségre utaló jeleket nem láttam, víz paraméterekben sem találtam meg az okát.

Ferplast akvárium története
Ferplast akvárium története

Az akvárium még mindig tele van algával, és ez nagyon nehezen takarítható. Ha jól azonosítom, akkor pont-alga, szőr-alga és agancs-alga tenyészik nálam. Okos oldalakon azt írják, főleg a tápanyaghiány esetén szaporodnak el ezek az algafajok. Így most minden reggel fogok tápozni, 1 hét után újra csinálok egy víztesztet, és meglátom mi lesz a helyzet.

Alga és Törpe szívóharcsa - Otocinclus affinis
Alga és törpe szívóharcsa – Otocinclus affinis

A törpe szívóharcsáim (Otocinclus affinis) legalább jól érzik magukat, és nincs gond, hogy mit egyenek. Hiába vannak négyen, nem győzik a munkát. Szükséges volna kicsit besegítenem nekik.

Az ideiglenes növényes, karantén akváriumomban is küzdők még a betolakodókkal, pedig már Hollandiából is beszereztem ellenük szert.

A növények egyre rosszabb állapotban vannak, egyedül talán Anubias Nana az, ami fejlődik, és nem néz ki kétségbeejtően. Három hónapja, sok növényt végignézve választottam őket. Már voltak elképzeléseim, hogy melyik hova kerül, és milyen lesz az összkép. Milyen szép látványt fognak majd nyújtani, ha elbokrosodnak. Tényleg szépek voltak, amikor megvettem őket, és még reménykedek, hogy egyszer újra szépek lesznek.

Karantén növények
Növények

Naív voltam, azt hittem, hogy ennél egyszerűbb betolakodó mentessé tenni a növényeket. A neten fellelhető praktikák közül már nagyon sokat kipróbáltam, de sajnos az elmúlt 3 hónap még nem vezetett eredményre. Lentebb elolvasható, hogy mi mindent próbáltam már ki eddig.

Hétvégén mindent, ami kifőzhető volt, azt sós vízben főztem 20 percig. Még a szűrő szivacsát és csöveit is. Növényeket neomagnolos vízben áztattam, most csak 5 percig. A szűrő házában 1 órát állt a neomagnolos víz. Az üveget ecetes vízzel mostam át. Ez elég jó tervnek tűnt arra, hogy betolakodó-mentes legyen az akváriumom.

Karantén akvárium története
Karantén akvárium története

Ma reggel villanykapcsoláskor rá kellett jönnöm,, hogy bár a tervek jók voltak, de a betolakodók fittyet hánynak rá. Ma megint láttam egy kártevőt. Nagyon szeretnék már túl lenni rajtuk.

Az internetes boltokat nézegetve láttam, hogy léteznek dobozos, steril növények, nem olcsók, de lehet egy próbát teszek majd velük is. Kérdés, hogy bízzak-e meg bennük, vagy azokat is tegyem külön megfigyelésre? Ha egyszer felszabadul a karantén akváriumom, mennyi idő után merjem újra használni, hogy ne én fertőzzem vissza a bele rakott növényeket?

Facebook csoportokat olvasva nagyon sokan küzdenek különféle betolakodókkal. Nagyon szomorúnak tartom, hogy új növénnyel majdnem 100% az esélye, hogy ilyesmiket is kapunk manapság. Novemberig, amíg nem akartam új növényt nem is találkoztam ilyenekkel, pedig közel 30 éve van akváriumom. Tény, hogy 2012. óta nem vásároltam új növényt.