11. hét

77 napja, 11 hete vagyunk itthon. Lassan kezdik feloldani a korlátozásokat, de az iskolákat csak ügyeleti jelleggel nyitják meg, amit nem kötelező igénybe venni. Nekünk apró zökkenőket leszámítva a digitális tanrend nagyon kényelmes.

77 szív színes már
77 szív színes már

Elkészültek a heti grafikonok is. Egyre hosszabb az időszak, ezért sok az adat. Próbáltam változtatni néhány grafikon megjelenésén, nem mindegyikkel vagyok elégedett, még alakítgatom őket.

Egyre több szolgáltató, intézmény nyit ki bizonyos óvintézkedések mellett. Vannak megyék, ahol napok, hetek óta nem regisztráltak új beteget. Pest megye is elég jól áll, 16 napja 10 vagy kevesebb az új betegek száma. Országosan és Budapesten még nem ilyen jó a helyzet, de nagyon várom már, hogy itt is elérjük ezt.

Időnként, ha valaki végigböngészi a hivatalos tájékoztatót, akkor a szokásos adatokon kívül egyéb adatokat is találhat. Így találtam rá az életkori megoszlásról közölt adatokra.

Környező országok adatai is három hete figyelem, eddigi az összes betegek számában a középmezőnyben vagyunk. Ez jó hír, nagyon féltem, hogy a nagy európai országok számait fogjuk produkálni. Sajnos, a betegek és betegségben elhunytak arányát tekintve nagyon is vezetünk, ezekben lekörözünk minden európai országot.

Nagyon várom már a H-UNCOVER végleges eredményeit, talán jövő héten közzéteszik ezt is.

A mostani vírushelyzettel kapcsolatban a torokgyík (diftéria) jutott eszembe. A háború utáni években gyakori betegség volt, és rengeteg gyerek halt meg ebben. Édesanyám egyik lánytestvére is közöttük volt. Hálás vagyok, hogy manapság már védőoltás véd engem és a gyerekeimet. Hiszek benne, hogy a mostani vírus ellen is lesz védőoltás vagy hatékony gyógyszer, és az unokáimnak és dédunokáimnak már egyszerűbb lesz az életük. Amíg nincs meg ez a hatékony gyógyszer vagy védőoltás, addig egyet tehetünk, hogy betartunk néhány óvintézkedést.

Kemenesi Gábor virológust idézem : „Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Vigyázzon mindenki magára és környezetére! Viselkedjünk felelősségteljesen a környezetünkkel, lakótársainkkal szemben!