95. hét

667 napja, 95 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

32 napja üzemelnek a cserepeim. Azt hiszem nem véletlen, hogy a készletet bazsalikommal árulják, mert ez nagyon gyorsan és szépen fejlődik, garantált a sikerélmény. Az elkövetkező héten elkezdem majd csipegetni a leveleit. A petrezselyemnek és a snidlingnek még sokat kell ehhez fejlődnie.

Úgy tűnik, hogy indul a következő, ötödik COVID-19 hullám. A naponta jelentett elhunytak száma szerencsére még nem kezdett emelkedni. Továbbra is csökken a kórházban kezelt betegek száma. Három hete változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztetőgépen lévő betegnek. Emiatt van egy jelentős visszaesés a grafikonon.

A heti összesített adatoknál emelkedés látszik az újonnan regisztrált fertőzöttek számában. Ezen a héten ismét kevesebben gyógyultak meg, mint ahány új beteget regisztráltak. Most mintha rövidebb ideig tartana a betegség, hamarabb következik be a gyógyultak számának emelkedése, mint az előző hullámoknál.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon újra 23 százalék közelében van a pozitív minták aránya.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Néhány oltóponton csütörtökön, pénteken délután és szombaton egész nap időpont foglalás nélkül is lehet az oltást kérni. Az oltópontok listája és nyitvatartási ideje a hivatalos oldalon megtalálható.

Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15.-én megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség van a harmadik oltás felvételére is, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap.

2022. január 7-ig 6.278.355 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 6.006.178 fő már megkapta a második oltását is.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!