96. hét

674 napja, 96 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

39 napja üzemelnek a cserepeim. Azt hiszem, nem véletlen, hogy a készletet bazsalikommal árulják, mert ez nagyon gyorsan és szépen fejlődik, garantált a sikerélmény, már rendszeresen ezzel ízesítem az ételeinket. A petrezselyem szerintem elszárad, a snidling még növöget, de nem sok reményt fűzők hozzá.

Elindult a COVID-19 ötödik hulláma, Budapesten jelentősen meghaladja az aktív betegek száma az őszi adatokat. A naponta jelentett elhunytak száma szerencsére még nem kezdett emelkedni. Továbbra is csökken a kórházban kezelt betegek száma.

Három hete változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztetőgépen lévő betegnek. Emiatt van egy jelentős visszaesés a grafikonon.

A heti összesített adatoknál is jelentős emelkedés látszik az újonnan regisztrált fertőzöttek számában. Budapesten a héten több új beteget regisztráltak mint 2021. tavaszán.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon újra 27 százalék fölött van a pozitív minták aránya, ezzel megdöntve a
2021. tavaszán tapasztalt adatokat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Néhány oltóponton csütörtökön és pénteken délután, szombaton egész nap időpont-foglalás nélkül is lehet az oltást kérni. Az oltópontok listája és nyitvatartási ideje a hivatalos oldalon megtalálható.

Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15.-én megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség és szükség is van a harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap. A kormány döntött arról, hogy február 15-étől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, és ha valaki a második oltását követő 6 hónapon belül nem veszi fel a harmadik vakcinát, akkor az igazolványa automatikusan érvénytelenné válik.

2022. január 14-ig 6.304.323 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 6.050.416 fő már megkapta a második oltását is.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!