94. hét

660 napja, 94 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

25 napja üzemelnek a cserepeim, és már a petrezselyem is felbukkant. A bazsalikomról lassan lehet csipegetni a leveleket ízesítésre, de a snidlingnek még fejlődnie kell ehhez.

Úgy tűnik, hogy túl vagyunk a COVID-19 negyedik hullámának tetőzésén. Országosan csökken, de Budapesten sajnos újra emelkedésnek indult az aktív betegek száma. A naponta jelentett elhunytak száma csökken.

Szerencsére továbbra is csökken a kórházban kezelt betegek száma. Három hete változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztetőgépen lévő betegnek. Emiatt egy jelentős visszaesés van a grafikonon.

A heti összesített adatoknál megállt a csökkenés az újonnan regisztrált betegek és az elhunytak számában, szeretném hinni, hogy ez csak az ünnepi adat torlódás miatt alakult így a héten. A karácsonyi ünnepek miatt pénteken nem közöltek friss adatokat, így ezen a héten 8 nap adatai vannak összesítve.

Ezen a héten is többen gyógyultak meg, mint ahány új beteget regisztráltak. Most mintha rövidebb ideig tartana a betegség, hamarabb következik be a gyógyultak számának emelkedése, mint az előző hullámoknál.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon jelenleg 17 százalék közelében van a pozitív minták aránya.

22 hónapja éljük fura és szokatlan életünket, sok új szabállyal. Decemberben jelentősen kevesebb új beteget regisztráltak, mint novemberben.

Az aktív betegek száma a hó utolsó napján jelentősen kevesebb, mint a hónapban újonnan regisztrált betegek száma. Ezt azt mutatja, hogy most gyorsabb a gyógyulás.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15.-én megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség van a harmadik oltás felvételére is, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap.

2021. december 31-ig 6.266.064 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.981.569 fő már megkapta a második oltását is.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

Készítettem egy grafikont az oltást felvevők havi számáról. Ebben a hónapban is sokan éltek a harmadik oltás lehetőségével.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!