27. hét

189 napja, 27 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 18 napja, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév. A napi grafikonokat nézve, nem értem, miért teszünk úgy, mintha minden rendben volna. Miért késlekednek döntéseket meghozni?

Aktív betegek száma hazánkban napról napra emelkedik. Augusztus 1-hez képest közel 20-szor annyi az aktív beteg, és 5-ször annyian vannak kórházban és lélegeztető gépen. Sajnos, elérte a betegség az idősebb korosztályt újra, és elkezdett emelkedni az elhunytak száma is.

Az újonnan regisztráltak száma 500 – 1000 fő között van naponta, tavasszal 210 fő volt a rekord. Végre többet tesztelnek, de a híreket és az ismerősöket olvasva, nagyon sokan nem jutnak teszteléshez. Ha mégis, akkor is napokat kell várni rá, hogy kiérkezzen a mintavevő egység.

A havi, heti és napi adatok grafikonja és az összesített adatok. Tavasszal örültem, hogy megúsztuk azt, ami sok európia országban történt. Most sajnos megtapasztaljuk, napok, hetek kérdése csak.

A környező országok közül a legtöbben nagyon hasonló a helyzet, mint hazánkban. Nagyon magas a hetente regisztrált új betegek száma. A nagy számú fiatalabb korosztályba tartozó új beteg miatt jelentősen csökkent az elhunytak százalékos aránya hazánkban. Lassan nem lesz kiugróan magas ez a szám.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”