90. hét

632 napja, 90 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Hol egyik, hol másik lányom időről-időre meglep engem is adventi naptárral. Idén a legkisebbtől kaptam naptárat. Az. iskolában éppen körzőt használnak, így azzal készítette el az adventi naptáramat.

A COVID-19 negyedik hulláma nagyon meglátszik a grafikonokon. A héten megállt az emelkedés, de fog még emelkedni? Túl vagyunk a csúcson? A héten változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztető gépen lévő betegnek. Emiatt van egy jelentős visszaesés azon a grafikonon. A naponta jelentett elhunytak száma még mindig emelkedik.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten végre csökkent az újonnan regisztrált betegek száma. Most mintha rövidebb ideig tartana a betegség, hamarabb következik be a gyógyultak számának emelkedése, mint az előző hullámnál.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a pozitív tesztek arányában továbbra is növekedés látszik, már több mint 25 százalékos a pozitív tesztek aránya.

21 hónapja éljük fura és szokatlan életünket, sok új szabállyal, és eddig ebben a hónapban a legtöbb az újonnan regisztrált betegek száma. Novemberben majdnem hatszor annyi új beteget regisztráltak, mint októberben.

Az aktív betegek száma a hó utolsó napján jelentősen kevesebb, mint a hónapban újonnan regisztrált betegek száma. Ez jó hír, nagyon sok hónapon keresztül ez nem így volt. Úgy néz ki, hogy gyorsabb a gyógyulás.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. november 25.-én jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását az 5-11 éves korosztályban is. Az 5-11 éves gyerekek számára a 12 évnél idősebbeknél alkalmazottnál kisebb mennyiségű oltóanyag is elegendő. Előre láthatólag az ehhez szükséges oltás 2021. december 13-án érkezik, és a gyerekorvosoknál már lehet jelezni, ha szeretnénk kérni a gyerekünknek az oltást.

Lehetőség van harmadik oltás felvételére is, ha az előző oltástól számítva eltelt bizonyos idő.

2021. november 22-től Oltási akcióhét kezdődött, amelyet meghosszabbítottak 2021 december 12-ig. A kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpont-foglalás nélkül is lehet menni oltásra.

2021. december 3-ig 6.145.984 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.858.119 fő már megkapta a második oltását is. Az oltási akcióhét második hetén már kevésebben éltek az első oltás lehetőségével.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

Készítettem egy grafikont az oltást felvevők havi számáról, amelyen novemberben látszik az oltási akcióhét hatása. Kicsit emelkedett az első oltást kérők száma, de igazán sokan a harmadik oltás lehetőségével éltek.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!