91. hét

639 napja, 91 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Karácsonyi ajándékom egy Click & Grow cserép lesz, de nagyon kíváncsi voltam, hogyan is működik, működik-e egyáltalán, így már életre keltettem. A bazsalikom harmadik napra kezdett kibújni, kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle, hogy fogja bírni a panel-környezetet.

A COVID-19 negyedik hulláma nagyon meglátszik a grafikonokon. Megállt az aktív betegek és a kórházban kezelt betegek számának az emelkedése. Túl vagyunk a csúcson? A múlt héten változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztető gépen lévő betegnek. Emiatt van egy jelentős visszaesés azon a grafikonon. A naponta jelentett elhunytak száma még mindig emelkedik.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten tovább csökkent az újonnan regisztrált betegek száma. A héten újra többen gyógyultak meg, mint ahány új beteget regisztráltak. Most mintha rövidebb ideig tartana a betegség, hamarabb következik be a gyógyultak számának emelkedése, mint az előző hullámnál.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a pozitív tesztek arányában végre csökkenés látszik, de még mindig 23 százalékos a pozitív tesztek aránya.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. november 25.-én jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását az 5-11 éves korosztályban is. Az 5-11 éves gyerekek számára a 12 évnél idősebbeknél alkalmazottnál kisebb mennyiségű oltóanyag is elegendő. Előre láthatólag az ehhez szükséges oltás 2021. december 14-én, kedden érkezik, de már lehet regisztrálni, ha szeretnénk kérni a gyerekünknek az oltást. A gyermekek oltása december 15-én szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is lesz oltás.

Lehetőség van harmadik oltás felvételére is, ha az előző oltástól számítva eltelt bizonyos idő.

2021. november 22-től Oltási akcióhét kezdődött, amelyet meghosszabbítottak 2021 december 12-ig. A kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpont-foglalás nélkül is lehet menni oltásra.

2021. december 10-ig 6.176.567 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.883.873 fő már megkapta a második oltását is. Az oltási akcióhét második és harmadik hetén már kevésebben éltek az első oltás lehetőségével.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!