20. hét

140 napja, 20 hete zártak be az iskolák. Június 16-án, 45 napja elkezdődött a nyári szünet. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség.

Július vége és augusztus eleje nálunk a szabadság, a balatonozás ideje. A tavalyi, egy hetes nyaralásunkat meg kellet szakítani betegség miatt, és közel két hónapig voltunk betegek néhány napos fürdőzés után. Idén ezért nem is terveztük menni. A Balatonnal kapcsolatos híreket olvasva, a vírustól eltekintve is örülök, hogy így döntöttünk.

Nagyon szerettem a Balatont, szívesen jártam oda évről-évre. Nekem a tengerhez utazás túl nagy táv, pedig anyagilag nem járnánk rosszabbul. Utóbbi években szemmel láthatólag évről-évre egyre jobban lepusztult minden a Balaton partján. Kísérteties hangulata van a sok üresen álló vendéglátó egységnek, boltnak, üdülőnek. Komoly kihívás lesz számomra az elkövetkező években megtalálni, hogy hova menjünk nyaralni.

Nyaralás nekem azt jelenti hogy,

  • vízparton sétálok és
  • tiszta, megfelelő minőségű, természetes vízben fürdőzök.

Minden más csak kirándulás. Azt is szeretem, de nyaralásra is szükségem volna.

Kicsi lány nagy vágya, hogy készítsünk egy tündérházat, a héten apával közösen ezen ügyködtünk. Lányka kitalálta mit szeretne, apa és anya meg igyekezett kivitelezni. Jövő hétre is maradt még teendőnk vele, de az ágyak, a kanapék és az ágyneműk már készen vannak. Készítettünk egy szőnyeget is. 🙂 Így aztán a használaton kívüli, fa DVD tartónk átalakul szépen lassan tündérlakká.

A számokból még mindig készülnek grafikonok, hogy jobban lássam a tendenciát. Az aktív betegek számában egy enyhe emelkedés látszik. Szerencsére elég kevesen vannak lélegeztető gépen, és nem túl magas a kórházi kezelést igénylők száma sem.

Új regisztrált betegek száma elég változó, de nem túl magas.

Változások az előző naphoz képest, és az összesített adatok 2020 július 1-től.

Heti változások. Közel azonos az újonnan regisztrált betegek és a gyógyultak száma, de szerencsére lassan 2 hete nem hunyt el senki a regisztrált betegek közül hazánkban.

A környező országokat nézve elég jól állunk számadatilag. Romániában meredeken emelkedik az új betegek száma, Ukrajnában sem sokkal jobb a helyzet. Szerbiában is enyhe emelkedést láthatunk. A többi országban hol kicsit több, hol kicsit kevesebb az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

A vírus velünk van, és nagyon jól látszik, hogy muszáj ragaszkodnunk néhány szabályhoz, és betartanunk azt, még ha ebben a melegben kicsit kényelmetlen is.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Vigyázzunk magunkra és környezetünkben élőkre!