89. hét

625 napja, 89 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

A környező országok további szigorú intézkedéseket hoznak. A héten egy új, Omikron kódnevet kapott koronavírus-variáns megjelenését jelentették. Az új variánst jelenleg vizsgálják, és csak az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy mire számíthatunk tőle.

Advent első vasárnapja van ma, a Káposztási Családok Egyesülete évről-évre szervez közös, jó hangulatú koszorúkötést. Idén nem lett volna biztonságos élőben együtt kötni a koszorút, ezért a szervezők lehetőséget adtak rá, hogy online válogassuk össze a hozzávalókat. Az összekészített csomagunkat biztonságosan átvehettük, és otthon, családi körben készítjük el a koszorúnkat. Ezúton is köszönöm nekik, hogy ilyen felelősségteljesen gondolkoznak, és dolgoznak a közösségünkért!

A COVID-19 negyedik hulláma nagyon meglátszik a grafikonokon. Hol lesz a tetőzés? Meddig emelkedik még? Egyre többen vannak kórházban, és lélegeztetőgépen. A naponta jelentett elhunytak száma is jelentősen emelkedik.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten is emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma. A heti új betegek száma átlépte a tavaszi harmadik hullám csúcsát is. Most mintha rövidebb ideig tartana a betegség, hamarabb következik be a gyógyultak számának emelkedése, mint az előző hullámnál.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a pozitív tesztek arányában továbbra is növekedés látszik, már több mint 24 százalékos a pozitív tesztek aránya.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. november 25.-én jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását az 5-11 éves korosztályban. Az 5-11 éves gyerekek számára a 12 évnél idősebbeknél alkalmazottnál kisebb mennyiségű oltóanyag is elegendő. Hamarosan hazánkban is várható döntés az engedélyezésről.

Lehetőség van harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva eltelt 180 nap.

2021. november 22-28. között Oltási akcióhét volt, ekkor a megszokottnál többen mentek el az első oltásért. Az Oltási akcióhét 2021. november 29. és december 5. között folytatódik, a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpont-foglalás nélkül is lehet menni oltásra.

2021. november 28-ig 6.115.235 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.836.668 fő már megkapta a második oltását is. Az oltási akcióhétnek köszönhetően emelkedett azok száma, akik éltek az oltás lehetőségével.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

12 éven aluli gyerekek részére még nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!