88. hét

618 napja, 88 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

A környező országok további szigorú intézkedéseket hoznak, hazánkban végre a legtöbb helyen kötelező a maszkviselés, de volna még mit szigorítani.

A COVID-19 negyedik hulláma nagyon meglátszik a grafikonokon. Hol lesz a tetőzés? Meddig emelkedik még? Egyre többen vannak kórházban, és lélegeztetőgépen. A naponta jelentett elhunytak száma is jelentősen emelkedik.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten is jelentősen emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma. A heti új betegek száma éppen hogy csak elmaradt a tavaszi harmadik hullám csúcsától.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a pozitív tesztek arányában továbbra is meredek növekedés látszik, már több mint 23 százalékos a pozitív tesztek aránya.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Lehetőség van harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva eltelt 180 nap.

2021. november 22-28 között Oltási akció hét lesz, kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpont foglalás nélkül is lehet menni oltásra.

2021. november 19-ig 6.017.807 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.788.775 fő már megkapta a második oltását is. Sajnos, nagyon kevesen élnek az oltás lehetőségével a még oltatlanok közül.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!