87. hét

611 napja, 87 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

A környező országok egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak, hazánkban ennek egyenlőre sajnos nyoma sincs.

Ez a hetünk kalandosra sikerült. Pénteken több órán át küzdöttünk forróvízzel, ami egy eldurrant csőből árasztotta el a lakásunkat. Szerencsére sikerült szakembert szerezni, aki a csövet ki tudta cserélni, az utómunkákat meg megoldottuk mi magunk. Kicsi lány meg közben ezt a rajzot készítette nekünk. Mikor fáradtan végeztünk és elmentek a szakemberek szívet melengető volt megkapni tőle.

A COVID-19 negyedik hulláma nagyon meglátszik a grafikonokon. Hol lesz a tetőzés? Meddig emelkedik még? Egyre többen vannak kórházban, és lélegeztetőgépen. A naponta jelentett elhunytak száma is jelentősen emelkedik.

A héten tudtuk meg, hogy a legkisebb lányom osztálytársának édesanyja is az áldozatok között van. Szülőként órákat beszélgettem vele, míg az alsó tagozatos lányainkra vártunk az iskola előtt. A vírus jelenléte óta ritkábban találkoztunk és beszélgettünk, de nagyon megrázott a halála. Ezúton is őszinte részvétem a családjának.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten jelentősen emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma. Magyarországon a 45. héten nyolcszor annyi beteget regisztráltak mint a 41. héten. A heti új betegek száma már a tavaszi harmadik hullám csúcsához közelít.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a pozitív tesztek arányában továbbra is meredek növekedés látszik, már több mint 20 százalékos a pozitív tesztek aránya.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de még elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha a társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

2021. november 12-ig 5.992.142 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.768.941 fő már megkapta a második oltását is. Sajnos, nagyon kevesen élnek az oltás lehetőségével a még oltatlanok közül.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!