9. hét

63 napja, 9 hete vagyunk itthon. Ez már több mint 2 hónap, közben kitavaszodott. Megtehetjük, ezért szigorúan betartjuk a “Maradj otthon!” kérést, hogy vigyázzunk azokra, akik nem tehetik meg, mert értünk dolgoznak a különféle területeken.

Szívek
63 szív színes már

Hivatalos tájékoztatás szerint a múltheti adat, amelyben kórházban ápoltak száma hirtelen megugrott, téves adatközlés miatt történt. Másnap nem is közöltek adatot, majd eltűnt 320 kórházban kezelt beteg az adatközlésben.

Változások előző naphoz képest
Változások előző naphoz képest

A szokásos heti grafikonjaimat is elkészítettem. Az adatok a kormány oldaláról és a kerületi polgármester Facebook oldaláról származnak.

2020. május 1.-én Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével országos, átfogó tesztelés történik H-UNCOVER néven. A tesztelendő személyeket a Központi Statisztikai Hivatal választotta ki, a tervek szerint 17 787 főt szeretnének tesztelni. Május 13.-án közzétették a kiértékelt vizsgálatok alapján rendelkezésre álló adatokat. A hivatalos adatok a https://semmelweis.hu/koronavirus/h-uncover/ oldalon találhatóak meg.

H-UNCOVER részeredmény
H-UNCOVER részeredmények

Lassan lazítanak a korlátozó intézkedéseken, ezért készítettem grafikont néhány engem közvetlenül érintő területről, hogy hogyan alakulnak a friss beteg számok. Jó volna, ha Budapesten a napi új betegek száma 10 alá csökkenne tartósan, de igazán akkor lélegezhetne fel az ország, ha ez országosan is bekövetkezne.

Rendszeresen meg szoktam nézni a WHO európai adatait is, kíváncsiságból az alábbi oldalon:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19

Érdekes a szomszédos országok összes betegszáma, az összes halálozás száma, illetve az utolsó 7 nap adatai.

Kíváncsi leszek, hogy 20-30 év múlva mi lesz történelemkönyvekben erről a járványról, mit tanulnak majd az unokáim és dédunokáim.

A hivatalos adatok szerint az összes beteghez viszonyítva az elhunytak száma közel 12,9% Magyarországon.

Vigyázzon mindenki magára és környezetére! A boltokban tömegközlekedésen kötelező a maszk, és ott egyre többen viselik is, de az utcán, bérházakban egyre kevesebben.

Viselkedjünk felelősségteljesen a környezetünkkel, lakótársainkkal szemben!

Viselj maszkot
Viselj maszkot