16. hét

112 napja, 16 hete zártak be az iskolák. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A héten nyilvánosságra hozták a H-UNCOVER tesztelés eredményeit.

Egyik nyári projektünk a virág nevelés cserépben. Nem tudom mi lesz belőle, egy hét alatt nem történt látványos változás. Nem ideálisak nekik a körülmények.

Növények

2020. május 1-én Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével országos, átfogó tesztelés történt H-UNCOVER néven. A tesztelendő személyeket a Központi Statisztikai Hivatal választotta ki, 10575 fő adott mintát legalább az egyik vizsgálathoz. A vizsgált személyek közül 3 voltak éppen betegek, és 70 személy esett át már a fertőzésen. A hivatalos adatok és elemzések a https://semmelweis.hu/koronavirus/h-uncover/ oldalon találhatóak meg.

Az adatokat még mindig feljegyzem magamnak, és a szokásos grafikonokat is elkészítem hétről-hétre. A számok időnként furák, ma is. Ha összeadom Budapesti adatokat és összehasonlítom térképes adattal, akkor 1 ember különbség adódik. Idehaza csökkenő tendenciát mutat az aktív betegek száma, szerencsére. A hírek azért nem ennyire biztatóak, egy kézilabda csapat 10 tagjának lett pozitív a tesztje. Egy vidéki esküvő teljes násznépét helyezték karanténba, mert kiderült, hogy az egyik vendég betegen vett részt az esküvőn.

A regisztrált új betegek száma egyre alacsonyabb hazánkban.

A heti és a napi változások is egyre biztatóbb adatokat mutatnak, és összes eddigi beteg számmal is elég jó helyen állunk a világon és Európában. Hosszú idő után, ma elöszőr újra emelkedett a lélegeztető gépen lévők száma.

8 hete már a szomszédos országok adatait is követem, mert a határok megnyitásával hatással lehetnek ránk is. Az elmúlt 7 napban mindenhol emelkedett az új regisztrált esetek száma. Ukrajnában és Romániában még eléggé magas a friss esetek száma.

A Covid-19 magyarországi megjelenésekor, nagyon sok minden (wc-papír, élesztő, liszt, rizs) eltűnt a boltok polcairól. Én szerencsés helyzetbe voltam, mert nekem mindig van itthon 5-6 zacskó száraz élesztő. Nem tudtam meddig lesz problémás az élesztő beszerzése, ezért az első sütésemből tetem félre egy kis adag tésztát a hűtőbe. A tésztát naponta, két naponta táplálom 2 kanál liszttel és 2-3 kanál vízzel. Hetente sütök belőle valami finomságot a családnak. Kovászt sosem sikerült nevelnem, de ezzel a hamis kovásszal, ami 15-16 hete látott utoljára élesztőt elég jól elboldogulok. Legtöbbször pizzás csiga készül belőle reggelire a családnak.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

A szkeptikusoknak ajánlom figyelmébe az alábbi két kísérlet eredményét: