59. hét

415 napja, 59 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
243 napja, kicsit több mint 34 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
173 napja, 24 hete és 5 napja, 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
56 napja, 8 hete, 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

14 napja, 2 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.

Tavaly még fura volt az első egy-két online ünneplés, mostanra már kialakultak a szertartásaink, szokásaink az ilyen alkalmakra. Gyakran játsszunk az online térben társasjátékot a lányaimmal. A mai Anyák napját is így ünnepeltük meg. Egyik kedvenc játékunk a Board Game Arena felületén a Tokaido. Sok játék van fent, jókat lehet játszani, és könnyű kipróbálni egy-egy új játékot, mert a gép játékmesterként segít minket.

Az aktív betegek száma, a kórházakban és a lélegeztető gépeken lévők száma folyamatosan csökken. Kicsit enyhül a nyomás az egészségügyön.

Ezen a héten is kicsit kevesebben hunytak el hazánkban COVID-19 miatt, mint az előző hetekben. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy külön grafikonon. A heti halálozások száma jelentősen meghaladja a sok éves átlagot. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így várható, hogy a grafikon még meredekebb lesz.

Eltelt egy újabb hónap, és még mindig nem állunk túl jól. Nehéz és nagyon szomorú április van mögöttünk. A COVID-19 következtében áprilisban hunytak el eddig a legtöbben.

2021. április 30-án majdnem kétszer annyi volt az aktív betegek száma, mint ahány új beteget regisztráltak áprilisban. Nagyon sok embernek tehát több mint 1 hónapra van szüksége, hogy kigyógyuljon a betegségből.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vackinát engedélyeztette.

Eddig 4.064.204 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 2.016.350 fő kapta meg a második oltását is.

Az enyhítések tovább folynak a beadott első oltások számától függően. A héten már az oltási sorrendet megkerülve is lehetett oltást kapni. Első sorban Sinopharm és AstraZeneca oltás érhető el így, de pénteken a 100 ezer adag Pfizer oltásra is lehetett online regisztrálni. Az időpont foglalási rendszer ettől szokás szerint megadta magát, így a kórházak előtt hosszú sorok alakultak ki a Pfizer vakcinára várakozó emberekből. A rendelkezésre álló vakcinamennyiség hamar elfogyott, de remélhetőleg hamarosan ez az oltás is elérhető lesz mindenki számára. Az EU-n keresztül rendszeresen érkeznek a szállítmányok, és lassan talán mindenki megkaphatja.

A vakcinából lassan lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még mindig nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!