58. hét

408 napja, 58 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
236 napja, kicsit több mint 33 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
166 napja, 23 hete és 5 napja, 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
49 napja, 7 hete, 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

7 napja, 1 hete az alsó tagozatosoknak újra jelenléti oktatás kezdődött, és az óvodák is újra kinyitottak.

Aktív betegek száma nagyon lassan, de csökken. A kórházakban és lélegeztető gépeken lévők száma csökken április eleje óta, ezzel kicsit enyhül a nyomás az egészségügyön.

Ezen a héten kicsit kevesebben hunytak el hazánkban COVID-19 miatt, mint az előző hetekben. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy külön grafikonon. A heti halálozások száma jelentősen több, mint a sok éves átlagban. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így még várható, hogy a grafikon meredekebb lesz.

Még 5 nap van hátra ebből a hónapból, de már így is április hónapban hunytak el legtöbben hazánkban COVID-19 következtében.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vackinát engedélyeztette.

Eddig 3.596.129 fő kapott oltást Magyarországon, és közülük 1.621.420 fő már a második oltását is megkapta.

Szombaton kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai, ahol a helyben fogyasztás megengedett és a maszk viselése sem kötelező. A különböző híroldalakon megjelent képek alapján, sokan érzik úgy, hogy újra visszatérhettünk régi életünkhöz. Én ennél óvatosabb vagyok.

Ma a kormány Facebook oldalán megjelent egy kép, amilyen adatokra már régóta nagyon kíváncsi mindenki. A napi adatok közlése szerint 2021. április 20-ig 1.400.703 fő kapta meg a második oltást. A közölt kép adatai szerint április 20-ig, a második oltást megkapott személyek közül 5714 fő fertőződött meg és 273 fő hunyt el a COVID-19 fertőzés következtében.

Kép forrása: Magyarország Kormányának Facebook oldata https://www.facebook.com/kormanyzat

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!