57. hét

401 napja, 57 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
229 napja, kicsit több mint 32 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
159 napja, 22 hete és 5 napja, 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
42 napja, 6 hete, 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák, hétfőtől az alsó tagozatosoknak jelenléti oktatás kezdődik, és az óvodák újra kinyitnak.

Ma egy alapítvánnyal kapcsolatos hírben szerepelt egy számomra megdöbbentő adat. Sejtettem, hogy sok gyerek veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét az elmúlt hetekben a vírus következtében.

Én sokkal kevesebb érintett gyermekben reménykedtem. Nagyon sokan vannak. Ha 30 fős osztálylétszámmal számolnánk, akkor 20 osztálynyi gyerekről van szó. Sok általános iskolának nincs ennyi tanulója.

Aktív betegek száma nagyon lassan, de kezdett csökkenni. A kórházban és lélegeztető gépen lévők száma is csökkent.

Ezen a héten hunytak el a legtöbben hazánkban COVID-19 miatt. A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy külön grafikonon. A heti halálozások száma jól láthatóan emelkedett, jelentősen többen haltak meg idén, mint a sok éves átlagban. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, ezen a héten is összesen 316 személlyel emelkedtek az előző héten közölt adatok.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vackinát engedélyeztette.

Eddig 3.252.579 fő kapott oltást Magyarországon, és közülük 1.385.898 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs hazánkban is engedélyezett oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!