56. hét

394 napja, 56 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
222 napja, kicsit több mint 31 hete, 2020. szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
152 napja, 21 hete és 5 napja 2020. november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
35 napja, 5 hete 2021. március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

Az aktív betegek száma még mindig emelkedik, de talán egyre kevesebben kerülnek kórházba és lélegeztető gépre. A szerdai napon 311-en hunytak el a vírus miatt a hivatalos adatok szerint, ez azt jelenti hogy kb. 4 és fél percenként halt meg egy beteg a COVID-19 következtében.

Sajnos, az iskolánk kapuja fölé is kikerült a fekete zászló a héten. Az egyik tanárnőtől tudta meg kislányom, hogy egy konyhás néni szervezete feladta a harcot a vírussal szemben. Nagyon sajnálom a családját, őszinte részvétem nekik!

A heti bontás nézve talán örülhetnénk is a csökkenő számok miatt, de valójában az áll a háttérben, hogy a húsvéti ünnepek miatt sokkal kevesebbet teszteltek. Az új betegek számának jelentős csökkenése sajnos csak látszólagos. Újra elővettem a KSH által közölt, heti összesített halálozási adatokat, és a grafikonon mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de még az is előfordul, hogy néhány hétre visszamenőlegesen módosítják az adatokat. Ezért néha változik az adatvonal visszamenőlegesen is. A heti halálozások száma jól láthatóan emelkedett, jelentősen többen haltak meg idén, mint a sok éves átlagban.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vackinát engedélyeztette. A héten kiderült, hogy a kormány a két újabb vakcina (a CanSino és a CoviShield) beszerzésének ügyében nem tervez további lépéseket tenni.

Eddig 2.835.894 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 1.197.685 fő már a második oltását is megkapta. Ez alapján néhány hét múlva a magyar lakosságnak a 12,26%-a lesz oltott.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!