31. hét

217 napja, 31 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 46 napja, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.

Legtöbben szeretik eltitkolni az őszülést, nekem kimondottan tetszik, és élvezem, hogy egyre több az ősz hajszálam. 🙂 Most valahogy így néz ki a hajam, egyre több a fehér hajszál.

Ősz

Grafikonok semmi kedvezőt nem mutatnak, sőt.

A WHO ajánlásai szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szeptember 10. óta folyamatosan felette van. Az újonnan regisztrált betegek száma 1000 és 1300 között mozog, de ez a kevés teszt miatt nem mutat valós képet arról, hogy valóban hány új fertőzött van. Szakemberek szerint ennyi tesztből ez a felső határ amit ki lehet mutatni. Jelentősen növelni kellene a tesztek számát, hogy valós képet kapjunk arról, hogy miként növekszik a betegek száma.

A heti, havi és napi adatok grafikonjai semmi jóval nem biztatnak minket.

Hétköznaponként megtudhatjuk, hogy az Operatív Törzs hány óvodában és iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. Valamint azt is hány osztálynál vagy teljes iskolánál rendeltek el digitális munkarendet. Ezek a számok sajnos így magukban nem sokat mondanak el. Saját tapasztalatból tudom, hivatalos forrásból még azt se tudhatjuk meg, hogy az iskolánkban elrendeltek-e egy-egy osztálynak online oktatást. A szülők egymás közti kommunikációján múlik, hogy miről értesülünk. A mi osztályunknál ez elég jó, de egy-egy félmondatból úgy tűnik nekem, hogy iskolán belül nem minden osztálynál működik ez így. Ezt elég veszélyesnek és szomorúnak tartom, mert így nehéz felelősségteljes döntést hozni.

Iskola, óvoda bezárások, elrendelt digitális munkarend az elmúlt 2 hétben

A legtöbb környező országban nagyon hasonló a helyzet, mint hazánkban.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”