18. hét

126 napja, 18 hete zártak be az iskolák. Június 16-án, 31 napja elkezdődött a nyári szünet, ami idén kicsit más, mint a megszokott. Az időjárás is igazodik hozzá, ma nálunk kimondottan hűvös van. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség.

Eléggé hűvös van a héten, messze nem nyárias, én kimondottan fázok. Úgy emlékeztem, hogy tavaly ilyenkor sokkal kellemesebb, nyárias időnk volt. Nem akartam butaságot írni, ezért a www.accuweather.com oldalon utánanéztem a tavalyi adatoknak. Meglepve tapasztaltam, hogy 2019. július közepén hasonló hőmérsékleteket mértek.

A virágnevelési projektünket fel kellett adnunk. Hiába locsoltuk, vigyáztuk a kis palántákat, ők feladták és elpusztultak. Tavaly nyáron megtanítottam varrógépet használni a legkisebb lányomnak. Idén nyáron is fogunk varrni néhány dolgot. Az első egy konyharuha helyettesítő, a forró vagy túl hideg tányér alá tehetünk, ha az nem asztalnál, hanem kézből eszünk belőle. Az első prototípus el is készült, jól vizsgázott a mikróban melegítéskor is. A leírása és szabásmintája itt található: https://sew4home.com/fast-fridays-soup-bowl-cozy-for-hot-cold/

18. het
Tányérfogó alátét

A számokat még mindig figyelem és feljegyzem. Érdekes látni, hogy vannak napok, amikor nincsenek szinkronban a szöveges tájékoztatóban szereplő és az adatközlésben lévő számok.

Jó látni, hogy már csak 4 beteg van lélegeztetőgépen, és 100 alá csökkent a kórházi kezelést igénylő betegek száma.

Új betegek azért sajnos vannak, de szerencsére nem tömegesen. Időnként kiszámolom, hány napnyi adatot kell visszamenőleg összeadnom ahhoz, hogy megkapjam az aktív beteg számot. Májusban kb. 30 nap adatát kellett összeadnom, most 45 körüli ez a szám. Sajnos, nem közölnek adatot arról, hogy átlagosan hány napig tart a betegség. Valószínűleg van jónéhány beteg, akinél nem rövid lefolyású a betegség, és ezért ilyen magas ez a szám.

A héten nagyon sok beteget engedtek ki a kórházakból, és a lélegeztető gépen lévők száma is csökkent.

A környező országok adatait már 10 hete követem. Ukrajnában kis csökkenés figyelhető meg, de Romániában elég látványos emelkedés tapasztalható. A szomszédaink közül nálunk a legalacsonyabb az elmúlt héten bejelentett új betegek száma.

A hivatalos tájékoztató oldalon időnként közölnek egyéb érdekes adatokat is a COVID-19-el kapcsolatban. Július 13-án az idősotthoni megbetegedésekről közöltek néhány adatot.

Július 16-án az aktív fertőzöttekről és az elhunytakról közöltek adatokat, megyénkénti bontásban. Az alábbi két grafikon a koronavirus.gov.hu oldalon jelent meg.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Viselj maszkot!
Viselj maszkot!