24. hét

168 napja, 24 hete zártak be az iskolák. Június 16-án, 73 napja elkezdődött a nyári szünet. 4 nap múlva elkezdődik a 2020/2021-es tanév. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott az iskolák részére egy járványügyi protokollt, amely alapján az iskolák megpróbálják a sajátjukat elkészíteni. Az iskolák a mozgásterükön belül, lehetőségekhez mérten próbálnak mindent megtenni. A tanév ilyen indításával kapcsolatban rengeteg aggodalom van bennem. A mai nap új betegeinek számát látva különösen aggasztónak látom a helyzetet.

A héten nagyon megugrott az újonnan regisztrált esetek száma. A kormány egy része is karanténba került egy magán kerti parti miatt. Sorra érkeznek a hírek gólyatáborokról, sportegyesületektől, ahol 1-2-3-4 enyhe tüneteket mutató fertőzött személyt találtak. Színházak és egy rádió csatorna is bejelentették, hogy dolgozóik között fertőzött személy található, és bezárnak vagy otthoni munkavégzést rendelnek el. Világosan látszik, hogy a tantermi oktatással induló iskola több veszéllyel jár, mint haszonnal. Tavasszal a gyors iskolazárral, karanténnal megúsztuk a magas eset számot, nem akarok vészmadár lenni, de ősszel könnyen a spanyolok, franciák vagy olaszok sorsára juthatunk, ha nem lépünk gyorsan.

A számok grafikonon ábrázolása semmi jóval nem kecsegtet, látványosan emelkedik az aktív betegek száma.

Az új betegek száma napról napra nő. A mai 132 főnél csak egyszer, egy áprilisi napon regisztráltak több beteget. Akkor kezdték el tesztelni tömegesen az idősotthonok lakóit. Most nem köztük, hanem jellemzően a fiatalabb korosztályba tartozókon terjed a betegség.

A havi, heti és napi adatok grafikonja és az összesített adatok. Augusztus jó eséllyel második helyen végez a hónapok közt.

A hazai és a környező országok adatain kívül alkalmanként megnézem a nemzetközi számokat is. Ilyenkor látok grafikonokat a tesztelések számáról, ami a legtöbb esetben lényegesen magasabb, mint hazánkban. A https://ourworldindata.org/coronavirus-data oldalon elkészítettem a környező országok napi mintavételét tartalmazó grafikont. A kormány hivatalos oldaláról mentett adataimból pedig elkészítettem a havi mintavételek és 10 napra visszamenőleg a napi mintavételek grafikonját. Az utóbbi 3 napban emelkedett az elvégzett tesztek száma, de a híreket olvasva, hogy hol mindenhol ütötte fel a fejét a vírus, nem csodálkozom a „jelentősebb” tesztelésen.

Szerbia lassan kézben tartja a helyzetet. Romániában is elkezdett csökkenni az új betegek száma. A környező országokban hol intenzívebb, hol enyhébb, de folyamatos emelkedés látható az új betegek heti számában.

A vírus velünk van, és nagyon jól látszik, hogy muszáj ragaszkodnunk néhány szabályhoz, és betartanunk azt, még ha kicsit kényelmetlen is.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”