52. hét

366 napja, 52 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
194 napja, kicsit több mint 27 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
124 napja, 17 hete és 5 napja november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
7 napja, 1 hete március 8-án újra bezártak az általános iskolák és az óvodák.

Eltelt az első év, hány lesz még? Én rosszabbnak ítélem meg a jelenlegi helyzetet, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy év sok ember életét felforgatta, mind egészségileg, mind gazdaságilag. A vírussal kapcsolatban sok új ismeretünk lett, de rengeteg dolgot homály fed még. Ugyanott tartunk, mint tavaly, aki teheti maradjon otthon, vigyázzon magára és környezetére!

Meredeken emelkednek az esetszámok. 1 hét alatt 227 ember került lélegeztetőgépre. Már átlépte az 1000 főt a lélegeztetőgépre szoruló betegek napi száma.

A héten regisztrálták az eddigi legtöbb beteget országosan és Budapesten is. A mostani heti adatok mellett az egy évvel ezelőttiek morzsáknak tűnnek. Nagyon nehéz hetek elé nézünk.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány engedélyeztette az orosz Szputnyik V és a Sinopharm kínai vakcinát. Eddig 1 319 266 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 392 703 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!