25. hét

175 napja, 25 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 4 napja, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév, pillanatnyilag tantermi jelenléti oktatással, de már a 4 nap elég volt arra, hogy legyen olyan iskola ahol át kell állni a digitális oktatásra. A grafikonokat elnézve, nem értem, miért teszünk úgy mintha minden rendbe volna.

Elkezdődött a 2020/2021 tanév, 4 napja járnak a gyerekek iskolába, vége az első hétnek. Terveztem, hogy összegyűjtöm, hol milyen intézménybe jelenik meg igazoltan a fertőzés. Sajnos, annyi helyen jelent meg már ilyen rövid idő alatt is, hogy képtelenség követni a különböző híroldalakat, összeszedni és hitelesen dokumentálni az eseteket. Hivatalos tájékoztatóban ezekre az adatokra nem térnek ki. Az idei tanévtől kezdve új dolgok is kerülnek naponta az iskola táskába, szájmaszk és kézfertőtlenítő. Kicsi lány 2-3 maszkot is elhasznál egy nap az iskolában, mert torna óra kivételével mindig rajta van. Büszke vagyok rá, hogy 11 éves létére megértette a maszk fontosságát, és betartja ezt az egyszerű szabályt. A napi mosás már kezd meglátszani a maszkján.

A számok grafikonon történő ábrázolásán jól látszik, hogy rendkívüli mértékben növekszik az aktív betegek száma. Messze magasabb most, mint az eddigi csúcson (május 4.).

Rekordokat dönt az újonnan regisztrált betegek száma, de végre egy kicsit több mintavétel is történik. Azért első kézből kapott információk szerint finoman szólva nagyon nincs kidolgozva az egységes járványügyi protokoll. Más országokhoz viszonyítva rengeteg kívánnivalót hagy maga után a hazai mintavétel gyakorlata, hogy pl. ki jogosult ingyenes mintavételre.

A havi, heti és napi adatok grafikonja és az összesített adatok. Augusztus második helyen végzet az eddigi hónapok között. Szeptembernek már 4 nap is elég volt, hogy a dobogós harmadik helyet megszerezze.

A környező országokban sem sokkal jobb a helyzet. Végre nálunk is 10% alá ment az összes betegszámhoz viszonyítottan az elhunytak száma, de még mindig nálunk a legmagasabb.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”