51. hét

359 napja, 51 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
187 napja, kicsit több mint 26 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
117 napja, 16 hete és 5 napja november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
Március 8-án újra bezárnak az általános iskolák és az óvodák. Ennek én nagyon örülők, féltem legkisebb lányomat és családunkat.

Még február legvégén, az adatokat látva meghoztam egy nagyon nehéz döntést, és 6 év után visszaadtam a közösségi kertben lévő földecskémet. Tavaly ilyenkor még elvetettem a magokat, de gondozni már nem tudtam a veteményesemet, és szerintem idén sem lesz jobb a helyzet.

Búcsú a kertecskémtől, a háttérben lévő, nagyon elhanyagoltat használtam én.

A héten rekordot döntött az újonnan regisztrált betegek száma, valamint meredeken emelkedik és az eddigi legmagasabb értéket is átlépte a lélegeztetőgépen lévők száma is.

Az aktív betegek száma a héten több mint 22 000 fővel emelkedett. Egyre többen kerülnek kórházba.

Budapesten ezen a héten regisztrálták az eddigi legtöbb beteget, országosan ez a hét szerezte meg a második helyet az elmúlt 51 hét adatai alapján.

A héten néhány napig újra közöltek adatokat az érintett iskolák számáról és az intézkedésekről.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány engedélyeztette az orosz Szputnyik V vakcinát. Négy kijelölt budapesti kórházi oltóponton adják be a Szputnyik V vakcinát, a háziorvosok a kínai Sinopharm vakcinával is oltanak. Eddig 981 401 fő kapott oltást hazánkban ebből 303 719 fő ezen a héten, és közülük 307 573 fő már a második oltását is megkapta ebből 58 074 fő ezen a héten.

A hétvégére nagyszabású oltást terveztek, de valami nagyon nem sikerült a szervezésben. Akadtak olyanok, akiknek akár 160 km távolságot is utazniuk kellett volna az oltópontra. Amikor kiderült, hogy valami nagyon félrement a szervezésben, hogy kit hol oltsanak, akkor egyszerűen lemondták a hétvégi oltásokat. Ami a legérdekesebb, hogy aki mégis megjelent az oltópontokon azt beoltották. Ha ezt egy filmben látnám, akkor azt mondanám, hogy nagy fantáziával bír az író és kissé elszállt a képzelete. Ez viszont itt és most a magyar valóság.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!