32. hét

224 napja, 32 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 53 napja, kicsit több mint 7 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév. Végre elkezdődött a 10 napos őszi szünet, ami pont egy karanténnyi idő lesz.

Maszkból sosem elég. A szép színes gumikból a héten készül Harry Potteres maszkokra is került. Legkisebb lányomnak már 17 maszkja van. Így nem gond neki a napi 4-5 csere sem, ha több órája van, akkor is elég gyakran tud az iskolában tisztát felvenni.

Általános iskolánk eddigi érintettségét csak pletykákból tudtuk. Tegnap végre kaptunk hivatalos tájékoztatást is, hogy 6 tanuló, 2 pedagógus, 12 szülő és másik iskolába járó testvér volt igazoltan COVID pozítiv.

maszk

Grafikonok egyre meredekebbek, semmi kedvezőt nem mutatnak, de bízom benne, hogy a 10 napos őszi szünet kicsit laposít majd rajtuk.

A WHO ajánlásai szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szeptember 10. óta folyamatosan felette van. Az újonnan regisztrált betegek száma az utolsó két napon meghaladta a 2000 főt.

A heti, havi és napi adatok grafikonjai semmi jóval nem biztatnak minket.

Hétköznaponként megtudhatjuk, hogy az Operatív Törzs hány óvodában és iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. Valamint azt is, hogy hány osztálynál vagy teljes iskolánál rendeltek el digitális munkarendet. Ezek a számok így önmagukban nem sokat mondanak el. A 10 napos őszi szünet remélhetőleg segít abban, hogy ezek a számok kisebbek legyenek. Végre kiderült, hogy iskolánkban két osztályt érintett rendkívüli szünet vagy digitális oktatás egy-egy hétig, és egy osztályt egy napig.

Iskola, óvoda bezárások, elrendelt digitális munkarend az elmúlt 2 hétben

A legtöbb környező országban nagyon hasonló a helyzet, mint hazánkban.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”