50. hét

352 napja, 50 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
180 napja, kicsit több mint 25 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
110 napja, 15 hete és 5 napja november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.

Növekszik az aktív fertőzöttek száma, egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen. Magyarországon 5000 körül, Budapesten 1000 körül van naponta a regisztrált új betegek száma.

A héten körülbelül másfélszer több új beteget regisztráltak, mint előző héten. Meredeken emelkedik a heti új betegek száma.

Eltelt egy újabb hónap, és még mindig nem állunk túl jól. Sőt, az utolsó heti adatokat nézve ismét jelentősen romlik a helyzet, és nehéz március elé nézünk.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány engedélyeztette az orosz Szputnyik V vakcinát. Négy kijelölt budapesti kórházi oltóponton kezdtek el oltani a Szputnyik V vakcinával, és a héten a háziorvosok elkezdték a kínai Sinopharm vakcinával is az oltást. Eddig 677 682 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 249 499 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!