49. hét

345 napja, 49 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
173 napja, kicsit több mint 24 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
103 napja, 14 hete és 5 napja november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.

Nálunk a legkisebb lány az, aki a legtöbbször emberek közé megy, így neki van a legtöbb maszkja. Most éppen picit betegeskedik, itthon van, így azon kevés időszakok egyike van, amikor egyben le tudom fényképezni a készletét. Ő napi 3-4 darabot használ el egy iskolanapon.

Maszkok, színesek, vidámak, állatosak, virágosak, Harry Potteresek, lányosak. 23 db 🙂

Megfordult a héten a tendencia, újra növekszik az aktív fertőzöttek száma, egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen.

A heti adatokat tartalmazó grafikonon újra az újonnan regisztrált betegek száma van magasabban.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány engedélyeztette az orosz Szputnyik V vakcinát. Négy kijelölt budapesti kórházi oltóponton kezdtek el oltani a Szputnyik V vakcinával, és a jövő héten kezdik a kínai Sinopharm vakcinával is az oltást. Eddig 445 535 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 190 705 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás, de az oltás bármely összetevőjére allergiás reakciót mutató személyek és pl. a penicillin érzékenyek sem kaphatják meg a jelenlegi vakcinákat. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!