48. hét

338 napja, 48 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
167 napja, kicsit több mint 23 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
96 napja, 13 hete és 5 napja november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.

Elkezdődött nálunk az év eleji ünneplés-hullám. Kitaláltuk, hogy szervezünk egy biztonságos, barátnős, névnapi ünnepséget a legkisebb lányomnak. Az online térbe helyeztük az ünneplést. Készültek játéklapok, amelyeket a meghívottak megkaptak, és a gyerekek közösen játszottak. Bingót, Ország/várost, Activityt, készült személyre szabott Kahoot kvíz, és a gyerekek körében most oly népszerű „Among Us” parti sem maradhatott el. Lányom nagyon élvezte a készülődést és a közös játékokat, és a szobájából kiszűrődő hangokból ítélve, a barátnői is jól érezték magukat.

Névnapi parti kellékei.

Tovább csökken az aktív fertőzöttek száma, de sajnos, ez már nem lesz sokáig így, mert emelkedik a regisztrált új betegek száma. A napokban újra többen kerültek lélegeztetőgépre.

A heti adatokat tartalmazó grafikonon nyolcadik hete a gyógyultak száma van magasabban. Harmadik hete emelkedik az előző héthez képest az újonnan regisztrált betegek száma. Szeretném, ha nem ez lenne az elkövetkező hetekben is a tendencia. A héten újra emelkedett az előző héthez képest az áldozatok száma.

Ma 77.583 fő az aktív betegek száma Magyarországon. Januárban 45.072 , februárban eddig 19.876 személyt regisztráltak. Ezen számok szerint az elmúlt 6 hétben kevesebben betegedtek meg, mint ahányan épp aktívan betegek. Ez a betegség hosszabb lefolyására utal.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, Moderna és az AstraZeneca vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány engedélyeztette az orosz Szputnyik V vakcinát. 4 kijelölt budapesti kórházi oltóponton kezdtek el oltani a Szputnyik V vakcinával. Jelenleg a fenti vakcinákkal oltanak hazánkban. Eddig 335.188 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 128.195 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás, de az oltás bármely összetevőjére allergiás reakciót mutató személyek és pl. a penicillin érzékenyek sem kaphatják meg a jelenlegi vakcinákat. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!