39. hét

273 napja, 39 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
102 napja, kicsit több mint 14 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
31 napja, november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.

Régen nagy szakácskönyv-vásárló voltam, de manapság ritkán veszek új szakácskönyvet, inkább az Interneten kutakodok újabb receptekért. Ez alól egy kivétel van, Steiner Kristóf szakácskönyvei, idén már a harmadik könyve kerül majd a karácsonyfánk alá. Mielőtt elkészültem a csomagolásával, még készült róluk egy csoportkép. Nagyon szeretem a lazaságát, engem magával ragad az írásmódja, és nem utolsó sorban gyönyörűek a fotók, amelyek a könyvbe kerültek.

Az aktív betegek száma folyamatosan emelkedik Magyarországon, nagyon várom már, hogy mikor lesz több a napi gyógyultak száma több az új betegek számánál. Sajnos, én úgy látom, hogy sok hetet kell még várnom addig.

A KSH oldalán (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004e.html) néhány hét lemaradással megtalálhatóak országosan a halálozások számai, nemek és korcsoportok szerint, heti bontásban. A fenti forrásban megtalálható számok mellé, grafikonra tettem a vírushelyzettel összefüggésben közölt adatokat. Sajnos, már jelentősen nyomot hagy a vírus és az általa kialakult helyzet (túlterhelt, teljesítő képességeiken túl lévő kórházak) a halálozási adatokban is. Amikor a KSH adataiból elveszem az adott heti COVID-os halál eseteket, akkor is kiugróan magas marad az elhunytak száma az adott héten az előző évekhez képest. Nagyon sok családnak lesz szomorú karácsonya.

November 11-től a közép és felsőoktatási intézmények áttértek digitális munkarendre. A még nyitva lévő intézményekben mintha csökkent volna az érintettség. Én úgy gondolom, hogy ez a előző hetekben lezajlott célzott tesztelés miatt alakult talán így. Talán időben el lehetne kapni egy-egy gócpontot, és ezzel megelőzni a tömeges megbetegedést.

Magyarországon a legtöbb megyében az elmúlt 11 nap alatt több új beteget regisztráltak, mint októberben egész hónapban, és hol van még a december vége. Október után novemberben nagyon nagy volt az emelkedés, de remélem hó végére nem szárnyaljuk ezt túl.

Környező országok szintén küzdenek, egyre több helyen vezetnek be a tavaszihoz hasonló korlátozásokat. Magyarország sajnos halogatja azokat az intézkedéseket, amelyeket a környező országokban már megléptek.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!